Sulalit Bandyopadhyay:

Sulalit (33) sentral i utvikling av koronatester til norske sykehus

Da koronapandemien rammet Norge i mars i fjor tok det ikke lang tid før sykehusene og leverandørene holdt på å gå tomme for testutstyr. Postdoktor Sulalit Bandyophadhyay og hans forskerteam ble redningen.Her studerer han en prøve med magnetiske nanopartikler som brukes i den nye testmetoden.
Foto: Geir Mogen /NTNU
Sulalit Bandyopadhyay (33) og hans forskerteam ved NTNU utviklet våren 2020 en ny testmetode for korona. Testen brukes i dag ved norske sykehus og eksporteres til flere land, som India og Danmark.
55Shares

Norge ble stengt i mars 2020, og det gikk ikke lang tid før landets sykehus og leverandørene var i ferd med å gå tomme for testutstyr. Redningen ble en tverrfaglig forskergruppe ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) som i løpet av bare et par uker utviklet en ny testmetode.

Overtok stafettpinnen

Professor Magnar Bjørås ved NTNUs Institutt for klinisk og molekylær medisin ledet en forskergruppe som laget prosedyren for testing. Hans forskergruppe samarbeidet med Institutt for kjemisk prosessteknologi hvor Bandyopadhyay har en postdoktorstilling.

Bandyopadhyay og hans forskerteam tok over stafettpinnen og arbeidet med selve utviklingen og produksjonen av den nye koronatesten.

Fra venstre: Postdoktor Sulalit Bandyopadhyay fra Institutt for kjemisk prosessteknologi, doktorgradskandidat Anuvansh Sharma fra Institutt for materialteknologi og postdoktor Vegar Ottesen fra Institutt for kjemiskprosessteknologi på NTNU.
Foto : Geir Mogen/NTNU

Over fem millionerav NTNUs korona-tester er i dag levert til norske sykehus og helsemyndigheter.

Beste doktorgrad

Etter å ha tatt en bachelorgrad i kjemiteknikk ved Universitetet i Jadavpur, fikk Bandyopadhyay et Erasmus Mundus-stipend for masterstudenter. I 2010 fullførte han sin mastergrad i kjemisk prosessteknologi ved NTNU og Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) i Zürich i 2012.

Fire år senere fullførte han doktorgraden ved NTNU. Han ble belønnet med pris for beste doktorgrad ved Fakultet for teknologi og naturvitenskap. Postdoktor Bandyopadhyay er også gjesteforsker ved Det tekniske universitetet i Delf i Nederland.

Savner familien i India

Bandyopadhyay bor i Trondheim sammen med sin kone som også har en doktorgrad i kjemiteknikk. Paret har to døtre, den ene er snart fem år og den andre halvannet.

– Det har ikke vært mye tid til familieliv siden vi startet utviklingen av testene, forteller Bandyopadhyay. 

Nedstengningen har også ført til at han ikke har kunnet besøke familien sin hjemme i India eller ha besøk av dem. Det savner han veldig, forteller han.

– Og så savner jeg å spille cricket og badminton igjen!