Jordas venn

 
Foto: Daoyan Jin, Foto NHHS
Martin Hoang Nguyen er en av dem som fikk æren av å stå på listen over topp 10 innvandrere i år. Han drømmer om å redde miljøet.
Grazyna Skarpås
Latest posts by Grazyna Skarpås (see all)

– Miljø og klima er noe som interesserer meg, så om vi hadde funnet en måte å løse klimaproblemet på, hadde vært fantastisk. Jeg tror at økonomiske virkemidler må til for at man skal kunne ha insentiver til å finne opp en ny energikilde, sier Nguyen engasjert. 

Til daglig er Nguyen student ved Handelshøyskolen i Bergen, der han studerer økonomi og administrasjon.

– Jeg prøver å jobbe jevnt med skole gjennom hele semesteret, så jeg slipper skippertakene. På fritiden jobber jeg med Norges Unge Katolikker (NUK) eller studentforeningen.

Samarbeidet mellom ulike etniske grupper noe man alltid kan jobbe videre med.

Inspirerende mennesker
Top Ten-juryens begrunnelse for at Hoang Nguyen ble plukket ut til lista var hans engasjament i operasjon Dagsverk, hans rolle som distriktsleder ved Norges Unge Katolikker og medlemskapet i Budsjettkomiteen på Velferdstinget i Bergen.

– Jeg vil tro at et sterkt engasjement i det jeg gjør og hardt arbeid er egenskaper jeg har som har hjulpet meg frem.

– Hvor får du stå-på-viljen fra?

– Jeg har gjennom oppveksten min blitt kjent med mange inspirerende mennesker, og jeg ønsker at andre skal møte slike mennesker som jeg har gjort. Det er utrolig givende når jeg ser at det jeg jobber med gir resultater, og at det betyr noe for andre.

Personlig tro
– Kan du fortelle om disse menneskene? Hvem er de og hva har de gjort for å inspirere deg?

– NUK har helt klart betydd mye for min tro, og har vist at det finnes en ung og aktiv kirke. Jeg er usikker på om jeg hadde en like sterk tro om jeg ikke hadde møtt andre på min alder i NUK, sier 20-åringen som ofte reiste på NUKs sommerleirer da han var yngre.

På disse leirene traff han inspirerende ledere og gode venner som han fortsatt har kontakt med.

Skapte kontakt
Nguyen har vært opptatt av å bygge opp kontakt mellom det vitnamesiske og katolske miljøet.

– Jeg syntes at det var synd at det vietnamesiske miljøet og Norges Unge Katolikker (NUK) ikke samarbeidet mer, derfor begynte jeg å være aktiv der for å kunne dele erfaringer mellom de to miljøene. Jeg satt i landsstyret i to år, og har vært med å arrangere flere arrangementer og leirer i NUK.

Etter å ha flyttet til Bergen for å studere begynte han å engasjere seg i det katolske miljøet der.

– Det hadde vært lite aktivitet på vestlandet, så da jeg flyttet til Bergen hadde jeg motivasjon og lyst til å skape engasjement på Vestlandet og gi andre muligheten til å oppleve det samme jeg har gjort, forteller han.