Kainov og Bjørnås tror de har funnet mulig koronamedisin

Professor Denis Kainov (har stått i spissen i forskerteamet som siden mars 2020 har gjort omfattende laboratorieforsøk i jakten på koronamedisiner. Her sammen med professor Magnar Bjørås.
Foto: Idun Haugan / NTNU
Forskere ved NTNU i Trondheim, Denis Kainov og Magnar Bjørås mener de har funnet en måte koronasykdom kan behandles. De tror en kombinasjon av eksisterende medisiner kan gjøre folk friske.

– Medisinene kan hindre dødsfall og utvikling av alvorlig koronasykdom, sier de to professorene Denis Kainov og Magnar Bjørås ved Institutt for klinisk og molekylær medisin på NTNU til Adresseavisen.

Trolig begynner testingen på pasienter med koronavirus om to til fire måneder.

Forskerne har kombinert over 200 medisiner og funnet fem kombinasjoner de syns virker lovende, skriver NRK.

Til nå er det gjort forsøk i enkle lungeceller og mer komplekse minilunger, samt noen dyreforsøk.

Det antas at den mest effektive behandlingen skjer i en tidlig fase av sykdommen, før viruset sprer seg til lunger og luftveier.

Hvis resultatene i kliniske studier går riktig vei, tror forskerne det vil ha stor betydning.

– Behandlingen vil ha veldig stor betydning for Norge, men kanskje enda mer for andre land som sliter mer med innleggelser og alvorlig koronasykdom og død, sier Bjørås til NRK.

Kortere innleggelser på sykehus, redusert risiko for senvirkninger og lavere smitte er blant resultatene et gjennombrudd kan gi.