«Danmarks modigste» får Bjørnsonprisen

– Den undertrykkingen jeg skriver om kan skje i alle religioner og kulturer, sier Sara Omar. Hennes forfatterskap har ført til drapstrusler og hun lever med politibeskyttelse på hemmelig adresse.
Foto: Les Kaner
Hun skriver om barneprostitusjon i moskeer, om æresdrap, voldtekter og muslimske gledesekteskap. Nå får dansk-kurdiske Sara Omar Bjørnsonprisen for romanene "Dødevaskeren" og "Skyggedanseren."

Sara Omar ble født i Sulaymaniyah i Nord-Irak i 1986. Hun lærte å lese og skrive som fireåring, etter oppfordring fra besteforeldrene. I 2001, da hun var 15 år, kom hun som flyktning til Danmark, hvor hun fremdeles er bosatt. Her lever hun med politibeskyttelse på hemmelig adresse på grunn av drapstrusler, skriver Dagbladet.

– På tide å avsløre hykleriet

– Jeg skriver ikke bøker for at de skal bære ved til et fremmedfiendtlig bål, jeg skriver om islam fordi det er den religionen jeg kjenner til, men denne undertrykkingen kan skje i alle kulturer og religioner. Det er på tide å avsløre hykleriet, sa hun til Dagbladet da Skyggedanseren kom på norsk i fjor. Romanen ble for tre år siden  utropt til årets viktigste og modigste i Danmark.

Sara Omar sier at hun vil endre tankesettet til kvinner som er vokst opp i troen på at de ikke har noen rettigheter. Selv har hun studert juss og måtte bli voksen før hun fikk vite at menneskerettigheter er noe man blir født med, som ingen kan ta fra deg.

Verv og priser

Ved siden av sitt forfatterskap har hun en lang rekke verv, deriblant som ambassadør for Dignity – Dansk Institut mod Tortur og ungdomsorganisasjonen Crossing Borders.

Omar har fått flere litterære priser og i 2019 mottok hun Rådet for Menneskerettigheders hæderspris.

– Hun har skrevet romaner som kalles Danmarks modigste, og får prisen for det bidraget hun har gitt gjennom sitt litterære virke til å løfte et viktig samfunnsproblem inn i den offentlige samtalen, langt utover det nordiske, sier festivalsjef for Norsk Litteraturfestival, Marit Borkenhagen i en pressemelding.

Sara Omar vil motta Bjørnsonprisen 25. mai under Litteraturfestivalen på Lillehammer.