Mustafa Hasan – en reflektert, poetisk stemme

«Mustafas dikt» er direkte tekster, selvbiografiske, såre og rett fra et ungt hjerte.
Foto: Privat
Mustafa Hasan (18) er ikke bare gutten som ble invitert til Stortinget fordi han stod i fare for å kastes ut av landet. Han er også en ung poet. Og han må ut av Norge 1. juli.

Noe av det han skriver kan minne om den kjente, danske poeten Yahya Hassan( 1995-2020).

Tenk deg et liv/ Et liv der en kniv i hjertet er din tåre, et liv der du sitter og glaner på veggen hele året. Dette er mitt liv og det jeg lever med, dette fucka livet jeg lever – på et fantastisk sted. Mustafa Hasan, 14 år.

I 2008 kom seks år gamle Mustafa Hasan til Norge fra Jordan. Han  begynte å skrive sine rørende dikt allerede som 13-åring. I 2017 kom heftet «Mustafas dikt» (Feather Books Publishing). Dette er direkte tekster, selvbiografiske, såre og rett fra et ungt hjerte. Mustafa er – til tross for sin unge alder – en reflektert poetisk stemme. Den 10.mars var han gjest i Samtidens debatt «Flyktningene og grensene mellom oss» og fortalte sin historie.

– Kanskje folk kan forstå meg bedre ved å lese diktene mine, sa Mustafa til Budstikka.

Går ut med gutta og henger

/FREKK IMOT ALLE
JEG SER,
ORD BARE SLENGER,
LIVET ER HARDT, Æ
IKKE NOE FENGER;
FOLK PRØVER Å HJELPE,
MEN JEG BARE STENGER,
WASTER CASH PÅ SHIT JEG IKKE TRENGER,
HAR PRVØD ALT,
SHIT SOM JEG IKKE GLEMMER
SIER NOEN NOE RESPEKTLØST,
ER DET JEG SOM DENGER./

(Utdrag Mustafas dikt)

Flyktningkrisen er blant vår tids store kriser. Mustafa forteller at hans mor ble tvangsgiftet med sin fetter og flyktet fra ekteskapet etter å ha født åtte barn. Han hadde bodd i Asker i åtte år da han 15 år gammel ventet på at politiet ville banke på døren.

Barn arver synden

Nå er han 19 år og midtpunktet i et drama som begynte med at hans mor løy om hvor familien kom fra da hun ankom Norge. I 2012 ble oppholdstillatelsen trukket tilbake. I retten ble vedtaket fra UNE kjent ugyldig. Senere ble det avgjort at den ene broren kunne bli. Mustafa Hasan kastes ut i juli.

Mustafa

Medelever på Borgen Ungdomsskole reagerte, lagde en diktsamling med hilsener og tegninger og viste hvilke følelser som ble igangsatt hos de unge da 13-åringen sto i fare for å bli kastes ut. Moren reiste til Palestina, et land Mustafa ikke kjenner. Diktskrivingen ga utløp for følelsene.

– Jeg tenkte at hvis jeg skrev ned følelsene mine så kunne jeg bedre forstå meg selv. Det er blitt bedre, men det har ikke tatt bort smerten, sier Mustafa.

Han forklarer at diktene handler om livet, drama, brødrene, håp, sorg, smerte.

Trude Helén Hole, kalt «Norges første chick-litforfatter» i Cosmopolitan, var initiativtaker til heftet, som nå fås som e-bok. Hun var også mor til en medelev og kjente Mustafa.

“Dette er rørende tekster rett fra hjertet, det er sterkt, det er nært, det er sårt og ikke minst – det er direkte ubegripelig. Mustafa er til tross for sin unge alder en reflektert og dypsindig poet og en sterk stemme”. Trude Helén Hole.

Som Yahya Hassan veksler Mustafa mellom det såre og det sinte. Han er en stemme det er verdt å følge med på.

/DU SITTER OG SKRIVER.
TENKER.
REFLEKTERER OVER ALT DU SKRIVER.
VOKSTE OPP UTEN FAR, VOKSTE OPP MED VANSKELIGHETER.
PRØVER, MEN VIL IKKE LEVE DET LIVET JEG LEVER.
JEG PRESTERER, FØLER OG SKRIVER SANGER.
MEN ENDER ALLTID OPP MED SELVMORDSTANKER/

(utdrag Mustafa 13.10.2017)