Kunstnere fra Moria har utstilling i Oslo

Nazgul Golmuradi er en av flere kunstnere fra Moria som stiller ut i Skulpturparken sammen med norske kunstnere.
Foto: The Hope Project
I tre måneder fremover kan du se kunst fra Moria og Norge i Skupturparken ved Ekeberg.

Nazgul Golmuradi er en av flere kunstnere fra Moria som stiller ut i Skulpturparken sammen med norske kunstnere. (Foto: The Hope Project)

Janne Heltberg, leder for Evakuer barna fra Moria nå! forteller om utstillingen de har gitt navnet A place in my mind med undertittelen En kunstdialog på tvers av stengte grenser

Kunstnerverkstedet i Moria

Janne Heltberg
Foto : The Hope Project

– Utenfor leiren i Moria befinner det seg et atelier hvor flyktningene kan vise frem bildene sine. Kunstnerverkstedet er blitt et slags frirom for alle i leiren, både for kunstnerne selv og for de andre flyktningene. Vi har hentet bilder derfra og vist dem frem for norske anerkjente kunstnere her hjemme. De plukket ut de bildene de ville svare på med sitt eget bilde. Det er grunnen til undertittelen En kunstdialog på tvers av stengte grenser

Menneskene bak tallene

A place in my mind fokuserer på menneskene bak flyktningtallene og den politiske debatten rundt flyktningsituasjonen ved Middelhavet.

– Utstillingen viser arbeider av uskyldige mennesker som har flyktet fra alt de eier på grunn av krig, terror og fattigdom. De opplever at de ikke er ønsket av Europa. Samtidig ser du hvordan norske kunstnere går i dialog med verkene og svarer gjennom egne kunstuttrykk.

Kjærestepar og kunstnere

To av kunstnerne fra Moria som stiller ut i Ekebergparken er iranske Nazgul Golmuradi og  afghanske Javad Karimi. De møtte hverandre for et par år siden  i kunstnerverkstedet og ble kjærester.

Nazgul Golmuradi er blant kunstnerne som stiller ut i Skulpturparken i tre måneder fremover.
Foto : The Hope Project

– Jeg fikk en god følelse første gang jeg traff ham, sier Golmuradi til Vårt Land som har intervjuet dem og flere av de andre kunstnerne både fra Moria og Norge.

– Det var kjærlighet ved første blikk. Da hun gikk forbi meg, var det som om jeg hadde kjent henne bestandig, sier Karimi.

Javad Karimi
Foto : The Hope Project

Moria flyktningleir

I dag bor paret i Athen. De er foreldre til en baby på seks måneder. Fremtiden er usikker for den lille familien, men en ting er sikkert: Nå skal de stille ut bildene sine i Skulpturparken.

Alt overskudd fra salg av katalog og plakater fra nettstedet kunstenaahjelpe.no går til organisasjonen The Hope Project, som gir flyktningene i Moria muligheten til å uttrykke seg gjennom kunst på The Hope Center på Lesvos.