Amalie Skram-prisen til Jirde Ali

Norsk-somaliske Sumaya Jirde Ali er tildelt Amalie Skram-prisen.
Foto: frittord.no
Sumaya Jirde Ali tildeles Amalie Skram-prisen 2021. Prisen går til en norsk, kvinnelig, skjønnlitterær forfatter som skriver i Amalie Skrams ånd.
864Shares

I tillegg til diplom illustrert av kunstneren Ingri Egeberg, består prisen av et reisestipend på 25.000 kroner, skriver Forfatterforeningen.

Amalie Skram-prisen deles ut hvert år på forfatterens fødselsdag, 22. august. I år skjer det på et arrangementet i Litteraturhuset i Bergen kommende helg. Der blir det også et bokbad med prisvinneren.

– Som Amalie Skram, gir Sumaya Jirde Ali stemme til de undertrykte, de umyndiggjorte og de marginaliserte. Som Skram, våger hun å utfordre dominerende oppfatninger, og som Skram, har hun fått kjenne på hva det koster å kritisere det etablerte. Gjennom sine tekster krever Jirde Ali et videre rom for å ytre seg som minoritet, og som Skram er hun nådeløs i dette kravet. Ved å sloss for et større ytringsrom gjennom litteraturen, skapes nye innsikter, og, kan vi håpe, større forståelse og mer solidaritet. Jirde Ali er en viktig stemme i det norske litterære landskapet, som hun er det i samfunnsdebatten, ifølge juryens uttalelse.