Nettverk er viktig, men er ikke den eneste suksessfaktoren

Tre faktorer for å lykkes som gründer

Dragana Paulsens bedrift har eksistert i over tre år. Hun jobber som tolk av fire språk: serbisk, kinesisk, norsk og engelsk
Foto: Private
Ganske mange innvandrere mener at det å starte egen bedrift er den beste måten å få en jobb i Norge. Det er ganske enkelt å registrere et nytt selskap her i landet, men det er etterpå at det vanskelige virkelig begynner.

En undersøkelse i 2012 for DNB viser at 500 000 nordmenn drømte om å starte sin egen bedrift. En Altinn-rapport viser at det årlig registreres rundt 30-35 000 nye bedrifter i Norge. Men etter fem år er så mange som 50-60 prosent avviklet.

Ambisjoner.no har eksistert i syv år, mens Chinesetranslation.no har vært i drift i over tre. Sistnevnte er det Dragana Paulsen som står bak. Begge bedriftene hadde en tøff start, men nå vokser de etter planen. Skikkelig markedsorientering, bredt nettverk og tålmodighet i prosessen er tre viktige faktorer disse to gründerne gjerne vil dele med folk som tenker på å starte egen bedrift.

Motivasjon og marked

Waseem Mirza er grunnlegger av Ambisjoner. Han er opptatt av å løfte fram alt det positive folk med minoritetsbakgrunn bidrar med.
Foto : Taotao Liu

– Det hele startet med at vi så at det var så mye negativ omtale av minoriteter i media. Vi følte at vi måtte motbevise det. Det var den grunnleggende årsaken til at vi startet Ambisjoner. Vi et godt team på tre. Vi planla hvordan vi skulle jobbe, hva vi skulle jobbe med, og hvilke saksområder vi skulle gå inn på, sier Waseem Mirza, daglig leder i Ambisjoner.

Det er lurt å bygge opp et nettverk først og få noen prosjekter før du oppretter egen bedrift.

Dragana Paulsen har lignende erfaringer. 

– Jeg hadde erfaring fra flere små prosjekter. Der oppdaget jeg at det var mange i Norge som er interessert i Kina og kinesisk språk. Jeg så et potensielt marked, så startet jeg egen bedrift, sier Paulsen, som har studert kinesisk i Serbia i mange år. 

Nettverk
Paulsen forteller at det er vanskelig å få virksomheten i gang hvis du ikke har prosjekter å jobbe med.

– Derfor er det lurt å bygge opp et nettverk først og få noen prosjekter før du oppretter egen bedrift. Det er min erfaring. Linkedin, som er et slags Facebook for karrierefolk, er effektivt for å bygge opp et stort nettverk, legger Paulsen til.

– Det er veldig viktig å ha kjenne folk. Du vil alltid trenge kompetanse, eller å komme i kontakt mennesker som kan bidra på en eller annen måte, sier Mirza.

– En rask og effektiv form for nettverksbygging erå delta i organisasjoner og nettverk som allerede er etalbert. Folk med likende interesser engasjerer seg i nettverk, og det kan du dra nytte av som gründer. 

Ting tar tid
– Det tok tid før selskapet mitt var skikkelig i gang. Det første året var det bare ett større prosjekt jeg jobbet med, forteller Paulsen.

Mirza er enig i at alle bedrifter vil slite i begynnelsen, og Ambisjoner gikk også tregt den første tiden.

– Dette er noe alle som vil starte for seg selv må gjennom. Startfasen er gull verdt i den forstand at du får den erfaring og kompetanse som er nødvendig for å ta bedriften din videre.