Spåmann og kosmopolitt

Astrolog Henning Hai Lee Yang tror Norge og verden kommer til å bli mer grenseløs i fremtiden.
Foto: Claudio Castello
Hans bestefar var en av de første kineserne som kom til Norge. Kjendisastrolog Henning Hai Lee Yang mener familien nærmest levde som kongelige i Norge på 60-tallet.

Kjendisastrologen, som har vært i utallige riksmedier, og er et kjent ansikt i alternativmiljøene, forteller med lengsel om tiden da han var unggutt i et veldig monokulturelt Norge.

– For oss var dette en spesiell opplevelse. Vi levde nesten som kongelige, og hadde et godt nettverk. Faren min hadde to leiligheter i Oslo: en for oss, og en for sine arbeidere.

Hai Lee Yangs far var styrtrik forretningsmann som holdt til i Hong Kong, og ville ekspandere shippingbedriften sin til Norge. I familien hans er det også forbindelser til Kinas gamle statsleder Chiang Kai-Shek og en av hans onkler, Yang Shangkun, var tidligere president i det nye Kina fra 1989 til 1997.

En bestefar som gjorde opprør

Hans bestefar var også en av de første kineserne til å sette fot i Norge, da han kom med skip til Kristiania i 1903.

– Han ble valgt ut som student, og skulle blant annet til Storbritannia. I Vesten ble han betatt av konsepter som liberalisme og demokrati. Han klippet av seg den tradisjonelle mandsju-fletten, og ble en politisk opprører. Fra 1600-tallet og frem til 1911 var Kina styrt av mandsjuriske dynastier, som hersket over det kinesiske flertallet.

Selv ble han født i Hong Kong mellom to datoer.

– I fødselsattesten ble det oppført at jeg ble født mellom den 5.6.1949 og 6.6.1949 kl. 00.00. Ifølge foreldrene ble jeg født akkurat på slaget tolv, noe som regnes som et lykketegn blant kinesere. Jeg ble født under stjernens tegn ifølge kinesisk astrologi, og gjort mye stas på som guttunge.

Første Kina-barn i Norge

Hai Lee viser oss en avisartikkel fra 1960, der han er avbildet med sin søster og bror.

– Her spiser vi nudler. Familien vår var de første til å introdusere asiatiske matretter i Norge. Vi drev Norges første Kina- og Japan-restauranter og lærte nordmenn å spise med pinner.

– Opplevde dere noe gang rasisme eller diskriminering?

– Ikke som jeg kan huske. Nordmenn var alltid hyggelige og vi følte oss velkomne. Så nøt vi også et godt liv i dette landet som innvandret forretningsfamilie. Norge var på den tiden også fattigere, ti år før oljeeventyret og velferdssamfunnet, og man hadde en kanskje mer jordnær holdning til de som kom fra andre steder.

Selv har han bodd vekselsvis mellom Norge og Hong Kong. Broren Willy Yang flyttet fra Norge til Japan i 1989 og gjorde japaner av seg, og ble like etterpå matkonge i Asia hvor han supplerte nudler og andre matretter til hele verden gjennom flere av sine megastore matfabrikker i Kina.

Hai Lee Yangs bror ble rik på nudler i Japan, hvor han har en fabrikk.
Foto : Privat

– Willy heter Takeshi. Vi har slekt overalt, og kan kalle oss et lite FN.

Kulturelt akseptert astrologi

Hai Lee leste sine første hender som unggutt, og sier mange i familien trodde hans talent var medfødt.

– Faren min var en menneskekjenner, og kunne ansiktsanalyse. I det hele tatt er astrologi og tilknyttede stilarter noe som er mer akseptert i den kinesiske kulturen enn Vesten, hvor det sees som noe alternativt, og for spesielt interesserte.

Samtidig har han hatt kunder fra alle samfunnslag og bakgrunn.

– Folk vil spesielt vite hvordan det vil gå med dem senere. Jeg pleier som oftest å være sannferdig og direkte.

Variert utdanningsløp

Norsk-kineseren startet opp som astrolog sent på 80-tallet, med ulike spalter i bladpresse. I 1987 skrev han sin første bok om kinesisk astrologi. Frem til da jobbet han i farens yrke, shipping.

Hai Lee Yang har gjennom yrkesvirksomheten reist til nesten hele verden, og han kan norsk, kinesisk, engelsk, tysk og fransk flytende.

– Jeg har jobbet med internasjonal markedsføring fra den største parykkfabrikk i Hong Kong med en tysk sjef, Unitor Ships Service, Clemco Norge, Norsk Hydro og ble senere headhuntet av verdens største løfteutstyrfabrikant Beebe International Corporation som Technical & International Sales Director i samarbeide med Løwener & Mohn i 1990-årene. Jeg sertifiserte og leverte de største løfteutstyr til Nordsjøen på den tid.

Treffer ofte

Hai Lee sier med lettere selvskryt at han som regel har truffet på sine spådommer.

– Da pandemien startet i Kina i slutten i 2019, var jeg blant de som spådde at pandemien ville komme til Europa og Norge, og at 2020 kom til å bli et særdeles vanskelig år.

Året så langt har vært preget av væpnet konflikt i Ukraina, og pandemiens tilbakegang.

– Tigerens År er som regel et temmelig småhissig år, noe vi er vitner til i konflikten mellom Russland og Ukraina. I 2023 vil pandemien ha gått over til å bli en endemi. Når det gjelder krigen ser jeg en kostbar russisk militærtriumf, men samtidig en fredsavtale med Ukraina. Jeg ser for meg at alle parter vil komme frem til en form for løsning, slik at dette ikke utarter seg videre til å bli en storkrig, og at russerne vil ta hånd om enkelte landområder.

Hai Lee har sett på Putins fødselskart og gjort analyse.

– Jeg ser en mann som hele tiden hatt en sterk motivasjon om å gjøre landet sitt mektig, uansett hvor mye det koster. Samtidig føler han også et sterkt press fra omgivelsene.

Norge vil bli mer kosmopolitisk

Ifølge ham er Norge et land som vil være i en spesiell situasjon i årene fremover.

– Vi kommer til å ta avgjørende valg i tiden fremover. Vil Norge være en del av verden, eller gå i mer nasjonalistisk retning? Jeg ser for meg at nordmenn i første omgang vil kreve mer assimilering av innvandrerne og de som flykter hit.

Fra et astrologisk ståsted ser han Norge som en familie.

– Som i alle familier er det motsetninger man er nødt til finne ut av. Skal alle være helnorske, eller beholde aspekter ved sin opprinnelige identitet? Jeg ser på lang sikt at man vil ha mer fokus på innvandring som kulturberikelse, på mindre fokus på grenser. Verden blir et stadig mindre sted, hvor alle flytter på seg.