Hasnain Asghar (19) vinner Frivillighetsprisen

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen deler ut Frivillighetsprisen til Hasnain Afghar.
Foto: Frivillighet Norge/CF Salicath
Asghar har i flere år vært engasjert, og engasjert flere, i lokal eplemost-produksjon i Groruddalen. I tillegg har han ledet innsamling til Palestina og Bangladesh. Mandag kveld ble han tildelt Den nasjonale frivillighetsprisen i 2022.
211Shares

Den nasjonale frivillighetsprisen ble delt ut på Frivillighetens dag, mandag 5. desember, til en person som har gjort en ekstraordinær frivillig innsats. Årets prisvinner er kun 19 år gammel, men er allerede blitt et forbilde i lokalsamfunnet på Stovner i Oslo, ifølge en pressemelding fra Frivillighet Norge.

Hasnain Asghar (19) har i løpet av de siste fire årene, bidratt mye som frivillig i bydel Stovner. Han har blant vært aktiv i Líf Laga, et prosjekt der ungdom, asylsøkere og andre, planter og steller epletrær, samtidig som de plukker epler fra Oslo-hager hvor eierne ikke plukker eplene selv.

Deretter produserer de eplemosten Líf Laga. Overskuddet fra salget av eplemosten, går til forskjellige tiltak for lokal ungdom, opplyser Líf Laga.

Her planter Hasnain og andre frivillige et epletre, i samarbeid med Lif Laga

– Hasnain bidrar til å engasjere ungdom i frivilligheten

– Juryen har lagt vekt på at Hasnain har utmerket seg i dette prosjektet, spesielt fordi han er flink til å få med andre ungdommer. Han er et stort forbilde for mange i nærmiljøet og bidrar til å engasjere ungdom i frivilligheten, sier Stian Slotterøy Johnsen, generalsekretær i Frivillighet Norge i pressemeldingen.

Prisvinneren Hasnain Asghar mottar 50.000 fra Norsk Tipping, som kan doneres til et valgfritt formål. For ham er det den gode følelsen av å gi til samfunnet som er den avgjørende drivkraften bak arbeidet hans.

–  Frivillighet kan få deg ut av det negative og inn i det positive. Det kan få deg til å tenke at du gjør noe godt for samfunnet, sier Asghar i en video publisert av Frivillighet Norge.

Det er ikke bare gjennom Líf Laga at Asghar har utmerket seg. Han har også startet  elevbedrift-prosjektet Kulturgryta, hvor mødre med ulik minoritetsbakgrunn samles for å lage mat fra forskjellige kulturer – hver gang med et tema fra et nytt land. Midlene som ble samlet inn av prosjektet er brukt til å bygge en brønn i Bangladesh og gi mat til trengende mennesker i Palestina.

Hasnain Asghar mottar Frivillighetsprisen for sitt bidra i frivillige prosjekter, egne frivillige prosjekter og at han har rekruttert flere ungdommer til frivillig arbeid.
Foto : Frivillighet Norge/CF Salicath

– Derfor spiller unge forbilder som Hasnain Asghar en ekstra viktig rolle

Frivillighet Norge er bekymret for de langsiktige konsekvensene koronapandemien har hatt for frivilligheten. Mange frivillige falt fra under pandemien, og mange organisasjoner sliter fortsatt med rekrutteringen av nye frivillige, som svekker fritidstilbud og lokalsamfunn over hele landet.

– Deltakelsen i frivilligheten er på vei opp fra bunnivået i fjor, men er fortsatt under nivået fra før pandemien. Veksten er svakest blant de yngste, og derfor spiller unge forbilder som Hasnain Asghar en ekstra viktig rolle i å motivere yngre til å bidra, sier Slotterøy Johnsen.

FNs Frivillighetsdag i Frivillighetens år

Det er ikke tilfeldig at prisen deles ut i dag. Mandag 5. desember markerer FN frivillighetens dag. 2022 har også vært Frivillighetens år, og i den anledning har det blitt gjennomført flere arrangementer basert på frivillig arbeid. For eksempel arrangerte Samarbeidsrådet for Tros og Livssynssamfunn (STL), Mangfoldsfest i Tønsberg tidligere i høst.

I følge SSB skaper frivilligheten i Norge verdier for nesten 80 milliarder kroner årlig. Den frivillige arbeidsinnsatsen i frivillige organisasjoner tilsvarer 142.000 årsverk.

Les om STLs Mangfoldsfest her: Mangfoldsfest i Tønsberg: – Vi er uenige, men vi stiller opp for hverandre