Vært i Norge i to år:

Hussein vil bli lærer og TV-stjerne

Lærte seg å elske den norske vinteren: Hussein Mahmood (t.h) kom som flyktning fra den kurdiske delen av Syria for to år siden. Nå har han lært seg å gå på skøyter og ski, og vil gi tilbake til det norske samfunnet.
Foto: Privat
For to år siden kom Hussein Mahmoud og familien som flyktninger fra de kurdiske områdene i Rojava i Nord-Syria. I løpet av sin korte tid her i landet har han gjort seg bemerket. 

Hussein har vært i lokalavisen Hamar Dagblad to ganger og i vinter laget han en Facebook-video om hvordan han lærte seg å gå på skøyter. Facebook-videoen har frem til nå opptil 5000 seere og fått 37 delinger.

– Vi kom til Norge og Hamar i februar 2016, midt på vinteren, og hvor det var kaldt og snøfylt. For oss var dette helt uvant.

Sammen med 12 søsken, seks jenter og seks gutter, og en far og mor bor hele familien på Hamar.

Han skal bli først lærer, og så TV-stjerne.

– Da vi kom til Norge kjente vi ingen. Men det endret seg etterhvert. Jeg fikk først en del kurdiske venner som holder til i Hamartraktene kort tid etter at vi ble bofaste her. Så fikk søskene mine og jeg norske venner etterhvert som vi begynte på skolen.

Vekker oppmerksomhet
20-åringen og den store familien vekker oppmerksomhet i lokalmiljøet. 

– Vi er jo veldig mange. Her i Norge er det vanlig at de fleste ikke får mer enn to barn. Og noen får ikke barn, men skaffer seg hund i stedet, sier han med litt humor. Eksponeringen på sosiale medier og i lokalavisen har gitt Hussein mersmak. Han skal bli først lærer, og så TV-stjerne.

– Jeg vil kjent i Norge, og er veldig glad her i landet. Jeg synes nordmenn er veldig snille og gode med innvandrere, og har opplevd at de har hjulpet og vært snille med meg. Jeg er også en person som er veldig glad til å bli kjent med folk, og være sosial.

Lærte seg å elske den norske vinteren: Hussein Mahmood (t.h) kom som flyktning fra den kurdiske delen av Syria for to år siden. Nå har han lært seg å gå på skøyter og ski, og vil gi tilbake til det norske samfunnet.
Foto : Privat
Usjenert
Første steg mot en TV-karriere er teaterscenen. Hussein har også vært involvert i skoleteatret hjemme på Smeby i Hamar.

– Jeg har fått gode tilbakemeldinger fra dramalæreren, og fått høre at jeg er god til å uttrykke meg på scenen foran et publikum. At jeg er usjenert, og at det å stå på en scene føles som noe helt naturlig.

Som lærer ønsker han å undervise i norsk, engelsk og matematikk. De to sistnevnte fagene slet han med da han gikk på barne- og ungdomsskolen i Syria. 

– Spesielt i matte slet jeg, men fikk masse hjelp og ble god her i Norge. Jeg vil ofte lære mer og jobbe hardere i de fagene hvor jeg sliter. 

Lærer å bli kjent med norsk natur
I likhet med resten av familien syntes Hussein det var kaldt og kjedelig i Norge. En oppfatning som etterhvert skulle endre seg.

– Siden jeg lærte å gå på ski og skøyter så har jeg fått et helt annet forhold til den norske vinteren. Nå er vinteren blitt et av mine yndlingsårstider i Norge. Jeg synes alle som kom som “nye” burde prøve å gå skøyter og ski, eller gå på tur og nyte den norske vinternaturen. Da vil man få et hyggeligere inntrykk av de nye omgivelsene man har kommet til.

Hussein har også lyst til å bli mentor for ungdommer.

– Jeg vil lære dem om hvordan de skal leve sunt, om at de ikke skal bruke penger på ting som alkohol og røyk, men heller på bedre formål.