Kronprinsparet besøkte buddhisttempel på Jessheim

Deres Kongelige Høyheter Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit ble ønsket velkommen til Lotustempelet med blomster og norske flagg.
Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit møtte munker og deltok i en teseremoni med meditasjon da de besøkte et buddhisttempel på Jessheim.
Kronprinsparet (bildet) besøkte onsdag formiddag Det vietnamesiske buddhistsamfunn og Lotustempelet på Jessheim på Romerike. 

Det vietnamesiske buddhistsamfunn har over 6.000 medlemmer i hele landet. Lotustempelet på Jessheim ble etablert i 2009. Seks munker bor fast i tempelet, ifølge trossamfunnets nettsider. Tempelet har en idyllisk hage med statuer og en innsjø.

Før besøket ble det gitt beskjed om at alle måtte ta av seg skoene før man går inn i tempelet, og den beskjeden omfattet også kronprinsparet. Kronprinsesse Mette-Marit gikk barbeint inn, mens kronprins Haakon gikk i sokkelesten. De ble ledsaget av samfunnets øverste leder og rådgiver, Bikkhu Thích Trí Minh.

I tempelet ble paret møtt av barn som overrakte blomster. De fikk en omvisning, ble tilbudt velkomstte under en egen teseremoni med meditasjon og fikk se en blomsterofringsseremoni og dans. Kronprinsparet fikk også en statue i gave.

Takket Norge
Samfunnet ble opprettet i 1982, noen år etter at de første vietnamesiske båtflyktningene kom til Norge. Medlemmer av samfunnet består i dag hovedsakelig av nordmenn med vietnamesisk bakgrunn.

I talen takket åndelig leder Thích Trí Minh for den varme velkomsten mange vietnamesere fikk for over 30 år siden.

– Takket være deres hjelpsomhet står vi her i dag som stolte nordmenn, sa Thích Trí Minh.

Det vietnamesiske buddhistsamfunnet har i dag flere templer i Norge, samt flere tilknyttede lokale foreninger. Samfunnet er tilsluttet Buddhistforbundet og har hovedsete på Khuong Viet-tempelet på Lørenskog.

Før tempelbesøket startet kronprinsparet dagen med å besøke attførings- og arbeidsinkluderingsbedriften Orbit Arena, også det på Jessheim. Der fikk de kongelige blant annet være med på pakking av fruktkurver.