KrF-leder: Innvandring kan ikke kompensere for lave fødselstall

Knut Arild Hareide.
Foto: Johannes Jansson/norden.org
KrF-leder Knut Arild Hareide (bildet) er bekymret over lave fødselstall og vil tilrettelegge for at flere lager barn.

Overfor NTB letter partilederen litt på sløret i barne- og familiepolitikken, og uttrykte sin bekymring over det som kan bli en befolkningskrise.

I fjor ble det født 56.600 barn i Norge. Dette ga et fruktbarhetstall på 1,62 barn per kvinne – det laveste som er målt i Norge noen gang. Samtidig venter stadig flere lenger med å få barn.

– Fødselstallene i Norge er på 1,62 – det er rekordlavt. Det skjer fordi familier opplever krevende dager. For KrF er det ikke et alternativ å kun satse på at innvandringen skal løse den utfordringen, sier han til NTB.

Se på ordninger
Hareide mener blant annet at de økonomiske vilkårene for studenter som får barn, er for dårlige.

– Er du i jobb kan du få en støtte på opp mot 500.000 kroner. Er student og får barn, så kan du få mye lavere summer, kanskje opp mot 100.000 totalt. Det er klart at da venter man bevisst med å få barn. Vi må se på de ordningene som gjør at familier velger å få barn tidligere.

KrF-lederen mener at vi har skapt et samfunn med mye press, noe som bidrar til at mange kanskje får barn senere enn de selv ønsker.

– Selv ble jeg pappa ganske sent. Livet har erfart meg at det ikke hadde gjort noe om jeg hadde blitt pappa tidligere. Det er ikke alt man greier å planlegge, men vi skal i hvert fall vi legge til rette for at familiene har mulighet til det, gjennom økonomiske ordninger, gjennom å sikre at de får nok tid med hverandre, sier Hareide til NTB