Fra flyktning til fulltidsmusiker

Syriskfødte Saleh Mahfoud er i dag godt integrert i det norske samfunnet, og jobber med musikk.

Saleh Mahfoud er musiker, sanger og komponist som har hatt en avgjørende rolle i å styrke den arabiske musikken i den norske musikkscenen de siste årene. Han har studio hjemme i huset på Vinterbro.

– Jeg samarbeider med flere scener og festivaler i Norge 14. oktober skal det arrangeres Middelhavsfestival i Riksscenen gjennom våre Kulturkollektivet DIWAN i Oslo, sier han i et intervju med Ås Avis.

Saleh forteller med glede om den første jobben sin.

– Da jobbet jeg på Brunkollen Turisthytte. Der lagde jeg skolebrød, kanelboller, tomatsuppe og pinnekjøtt. Da ble jeg godt kjent med norsk kultur.

Fredelige Norge

Saleh Mahfoud er opprinnelig fra Syria og kom som flyktning til Norge i 2015. I Syria hadde han en hektisk bytilværelse med jobb innenfor regnskap, før krigen.

– Jeg kan godt forstå at det er vanskelig for vanlige nordmenn å forstå hvor annerledes livet er for de som bor i Midtøsten, kontra et åpent, rikt og tolerant samfunn som Norge.

I Norge havnet han på asylmottak på Bjørnebekk, hvor han ble kjent med musikken, og tryggheteb

– Her er vi trygge, ingen kan sette oss i fengsel uten grunn. Vi har vann, energi og plenty av mat. Frihet, rettferdighet og fredelige forhold. Våre basale behov er dekket. Ikke alle har tatt inn over seg hvor bra de har det i dette lille, vakre og kalde landet her oppunder Nordpolen, understreker han.

For han handlet integreringsprosessen om å gjøre en innsats.

– Jeg forsto tidlig at jeg selv måtte gjøre en formidabel innsats. Jeg var avhengig av å lære språket blant annet. Vi mennesker er ikke skapt for å måtte flytte uten planer. Det letteste hadde vært å gi opp. Jeg valgte å tenke positivt.