Amir Shaheen (36): – En bok mennesker virkelig trenger å oppdage

Amir Shaheen jobber med et prosjekt som han håper folk vil følge med på.
Foto: Privat
Amir Shaheen lanserer i desember et nytt prosjekt “Barnas Filosofi''. Boka gir barnas perspektiver en sentral plass i samfunssdebatten.

Amir Shaheen jobber som tekstforfatter, komiker og produsent. Han er en av idéskaperne bak Netflix-suksessen “Hjem til jul”, som ble nominert til Gullruten 2021.

Han fikk også strålende anmeldelser for min debutbok “F*** Ta Hjernen Min!”, som ble rost for sin friske tilnærming til kultur og samfunn.

I desember lanserer han ”Barnas Filosofi”, den første boken i bokserien.

– Først og fremst må jeg si at jeg ble ansatt av Tekst Forlag som tekstforfatter og prosjektleder for dette prosjektet. De leste min roman “Sorgens tre” og min første bok “F*** Ta Hjernen Min”, som de fant full av kreative og unike ideer. Så ble jeg involvert og tok prosjektet i en retning jeg personlig ønsket, sier han til Utrop.

Mye å lære av barna

“Barnas filosofi” er langt mer enn en samling av sitater. Dette grensebrytende verket inviterer barn i alderen 6 til 12 år, fra et mangfold av minoritetsbakgrunner, til å uttrykke sine synspunkter og refleksjoner.

– I boka tar jeg barn på alvor og stiller dem spørsmål som vi voksne ofte overser eller har en negativ tilnærming til. Jeg mener barn ser løsningen klart og er ikke påvirket av politiske holdninger, ser ikke hudfarge eller kultur og gir ærlige svar. Dette er noe vi voksne kan bli bedre på, sier Shaheen til Utrop.

– Vi voksne har mye å lære av barna hvis vi bare tar oss tid til å lytte til dem, og ikke bare avfeie dem med ”Ja, men du er bare 12 år gammel, så du vet ingenting”. Det er helt feil, barn vet mye og de ser og hører alt vi voksne sier. Vi voksne påvirker barna våre i stor grad, og det er viktig for meg å vise dette gjennom denne boken.

Gjennom en serie dybdeintervjuer har Shaheen fanget opp deres ofte oversette visdom og innsikt, som gir nye perspektiver på de evige spørsmålene vi alle grunner over.
“Barnas visdom kan være et lys i mørket, en kilde til glede og håp” – Amir Shaheen

Vakre og innsiktsfulle tanker

Ovenfor Utrop forteller forfatteren at barna i boken deler mange vakre- og innsiktsfulle tanker, noe som vi voksne virkelig trenger å høre og reflektere.

– Jeg stiller barna spørsmål som ” Hvordan ser en nordmann ut?”, ”Hva betyr det å være norsk?”, ”Når er man norsk?”, Er det bra at vi har forskjellige hudfarge?”, ”Hva er meninga med livet?”, ”Hva er Tinder?”, ”Hva er dating”? og mange flere tankevekkende spørsmål.

Til Utrop forteller Shaheen noen sitater fra boken:

– Er det fint at mennesker har ulike hudfarger? Mennesker er jo snille selv om det har en annen hudfarge, hårtype, kultur og religion. Jente, 10 år.

– Hvordan ser en nordmann ut? Du er jo norsk… og du kan være brun i huden. Jeg er norsk, og jeg er lys i huden. Det er liksom ikke noe som er rett og galt. Jente, 10 år.

Videre, forteller han at voksne har mye å lære av barna, og at vi trenger å finne veien tilbake til den uskyldige tiden der vi så hverandre som mennesker, uten å bringe inn kultur og hudfarge når vi møtes.

Et friskt perspektiv på verden

Forfatteren forteller at vi i dag lever i en utfordrende tid, overeksponert for det digitale, og mange kjenner på ensomhet, utenforskap og en søken etter tilhørighet.

Føler at ‘Barnas Filosofi’ er en bok mennesker virkelig trenger å oppdage. I en verden som kan virke skremmende, kan denne boken tilføre glede og varme. Den gir et friskt perspektiv på verden, sett gjennom barnas øyne – en påminnelse om hvordan vi selv oppfattet verden da vi var yngre, sier han.

Råd til voksne

Mot slutten av boken har Shaheen inkludert et kapittel der barna gir råd til voksne. For eksempel, et sitat: ”Ikke lær barn om rasistiske ting, og ikke si rasistiske ord foran barn”, råder Jente, 10 år.

Selv om dette kan virke enkelt, er det dessverre mange voksne som ikke praktiserer dette. Og dette reflekteres i verden rundt oss, derfor ser vi så mye smerte og konflikt i dagens samfunn, sier han.

Amir Shaheen har flere prosjekter som han jobber med videre.

Håper at folk vil følge med på “Barnas Filosofi” og de andre prosjektene mine. Det er en spennende reise jeg gjerne vil dele med andre.