Fagforbund krever gransking etter at polsk arbeider døde på oppdrag i Norge

– Statens havarikommisjon burde være interessert i å granske enhver sak som handler om dødsfall, uavhengig av flaggstat, så lenge det skjer i Norge, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.
Foto: Industri Energi
En 33 år gammel polsk mann falt i sjøen og mistet livet på jobb ved kaia i Mekjarviks industriområde. Nå presser flere fagforbund på for at norske myndigheter gransker dødsfallet som skjedde fra et utenlandsk fartøy, melder e24.no
15Shares

Båten og lekteren lå fortøyd til en kai i industriområdet på Mekjarvik. Båten var på oppdrag for oljegiganten Shell. Modulen på lekteren skulle til feltet Shearwater på britisk sokkel.

Ulykken

Mannen skal ha falt i vannet da han skulle rekke over en lommelykt fra båten Fair Play 33 til en arbeidskollega som befant seg på lekteren Paula. Det ble vurdert om lekteren skulle kobles fra fartøyet. Hjerte- og lungeredning ble satt i gang. 33-åringen ble fraktet av redningshelikopter til Stavanger Universitetssjukehus, hvor han ble konstatert død. Ulykken skjedde i begynnelsen av april i år.

Gransker sjelden utenlandske skip

Selv om det i dag er handlingsrom for at norske myndigheter gransker ulykker og dødsfall som skjer på utenlandske skip i norsk farvann, brukes dette i praksis ikke.

Frode Alfheim i Industri Energi reagerer kraftig på at ulykken ikke blir undersøkt av norske myndigheter. Han sier til e.24.no at Statens havarikommisjon burde være interessert i å granske enhver sak som handler om det dødsfall, uavhengig av flaggstat, så lenge det skjer i Norge.

– Norge bør granske ulykken

– Norge skryter av at vi er verdensledende på helse, miljø og sikkerhet, da hører det også med at vi har strenge krav til oppfølgingen av dette, men her overlater vi dette til andre som potensielt ikke har den standarden vi selv ønsker, sier han til e24.no.

Hilde-Marit Rysst, styreleder i Safe (Sammenslutningen av Fagorganiserte i Energisektoren), mener det er en selvfølge at norske myndigheter skal granske ulykken:

– Ikke Norge verdig

– Selvfølgelig skal vi granske. Norge er kjent for å ha trygge arbeidsplasser, arbeidsmiljølov og regler som ivaretar arbeidstakere. Her er det snakk om dødsfall. Dette er ikke Norge verdig og er noe det må ryddes opp i, sier Rysst til e24.no. Rysst trekker også frem respekten for den forulykkede, pårørende og kolleger som viktige grunner for å etterforske ulykken.

Samtidig peker hun ifølge e24.no på at eierne, eller rederne, skal forstå at de ikke kan beskytte seg bak flaggstaten eller spekulere i andre regelverk, men forholde seg til det norske systemet.