
Foto: vinnvinnverden.no
- Et løp for fred og klimarettferdighet - 06.06.2025
- Jonis-utspill om rasisme skaper reaksjoner - 06.06.2025
- Norsk-amerikaner utfordrer norske institusjoner til å engasjere seg - 05.06.2025
Annam Chaudhry har sammen med Even Nord Rydningen, lederen for Klimabrølet 2019, Marte A. Hansen og Geena Hvidsten tatt initiativ til å stifte en forening som utfordrer næringslivet til bygger broer mellom ulike kulturer.
Norsk-pakistaneren er selv klima- og miljøaktivist, og ble i 2023 nominert til Oslo Miljøpris.
Under Verdens miljødag, 5. juni, inviterte foreningen Vinn Vinn Verden til en annerledes og meningsfull markering: et løp for fremtiden.

– Tiltaket skal inspirere til en nasjonal bevegelse, ikke bare et engangsarrangement. Aktivitetene foregikk hovedsakelig i Oslo, men vi ser allerede at det begynner å røre på seg flere steder, både blant engasjerte enkeltpersoner og aktører i næringslivet som ønsker å bidra og eksperimentere med nye former for bærekraftig verdiskaping.
Lavterskel og inkluderende
Løp for fremtiden var del av en aksjonsuke, og hadde som formål å være en inkluderende og lavterskel markering der kroppen settes i gang og samtalen får løpe fritt.
Eid-løpet, som ble arrangert på selveste Verdens miljødag, var et nyskapende initiativ i regi av VinnVinnVerden/Annam Chaudhry, og gjennomføres i samarbeid med den profesjonelle maratonløperen Jevi Majid – kjent for sitt engasjement og samarbeid med blant annet Oslo Maraton.
– Jevi viser oss hvordan idrett, integrering og initiativ kan gå hånd i hånd. Dette er ikke bare et løp, men en levende samtale i bevegelse. En invitasjon til både individer og bedrifter om å ta ansvar, ikke bare med ord – men med handling.
Viktig å skape bevegelse
Store aktører som Teknisk Museum og Desibloggerne fronter viktigheten av markeringen til verdens miljødag under Actionuka
– For oss er det viktigste er at vi markerer, at vi setter klima, rettferdighet og fellesskap på agendaen på en ny måte. At vi tør å prøve, å invitere, å bygge noe som ikke måles i antall, men i vilje og verdier. Det handler om å skape bevegelse, fysisk, sosialt og mentalt, og å vise at endring skjer når noen tar det første steget. Actionuka handler om å så frø, ikke å telle blomster.
– For mange som ekskluderes fra samtalen
Vinn Vinn Verdens motiv var ikke bare et ønske om aktivitet, men et behov for endring.
– Vi står midt i en klimakrise, samtidig som vi ser at altfor mange fortsatt holdes utenfor samtalen. Actionuka ble til fordi vi trenger et politisk og mentalt taktskifte. Og det skiftet skjer ikke uten folk, uten at vi lytter, lærer og inviterer inn flere, sier Chaudhry.
Nestlederen bak Vinn Vinn Verden har lenge jobbet med spørsmål som krysser klima, Arktis, internasjonale relasjoner, klimarettferdighet og ledelse.
Løpet var del av en aksjonsuke, hvor Teknisk museum også holdt utstilling om klimaet.
– Å bidra inn i den nasjonale Actionuka er et resultat av det: et forsøk på å gjøre overgangen fra en bruk-og-kast-økonomi til en ta-vare-på-økonomi både inkluderende og meningsfull. For verken olje, vann eller vind er vår største ressurs, det er menneskene og naturen. Og vi kan ikke lykkes med det grønne skiftet hvis folk føler seg utenfor.
Klima knyttet til makt
– Er næringslivet her hjemme lydhør når det gjelder mangfoldsperspektiver i klimaspørsmål?
– Vi ser tendenser til økt oppmerksomhet, men det er fortsatt et stykke igjen før mangfoldsperspektiver og klimarettferdighet behandles med den alvor og helhet de fortjener. Mange snakker om bærekraft, men uten å se hele bildet: klima, sosial rettferdighet, tillit og mangfold henger uløselig sammen.
Hun forklarer videre:
– Ulikhetene har økt, både globalt og her hjemme. Vi kan ikke snakke om energi uten å samtidig snakke om makt, fordeling og hvem som rammes hardest. I mange deler av verden er det fortsatt de som har bidratt minst til klimakrisen, som bærer de største konsekvensene.
Grønn kamp er rettferdighetskamp
Vinn Vinn Verden sier Chaudhry har som mål å utfordre og inspirere næringslivet til å tenke nytt og mer fokus på viktig inkluderende dialog og bredere.
– Ikke bare tenke grønt, men også rettferdig. Ikke bare snakke om vekst, men også om hvem vi vokser sammen med. I samarbeid med Teknisk museum løfter vi frem energi som noe langt mer enn strøm og infrastruktur. Energi handler om tilgang, rettigheter og muligheter – og om hvem som får være med på å forme fremtiden.
Gjennom museets innsiktsfulle energiutstilling – som vi gir digitalt innblikk i under Actionuka – får man se hvordan historie, teknologi og samfunn henger sammen.
– Utstillingen gir ikke bare en teknologisk forklaring, men viser også hvordan energi i seg selv har vært med på å skape og forsterke ulikheter, både lokalt og globalt. Når vi ser hvordan ressursfordeling, makt og historisk urett har påvirket hvem som har fått tilgang til energi og utvikling, forstår vi også hvorfor klimakampen ikke kan løsrives fra kampen for rettferdighet.
Kobler ulike perspektiver
Actionuka handler nettopp å koble perspektiver og mennesker som vanligvis ikke møtes, fordi fremtiden krever både kunnskap og fellesskap, sier Chaudhry.
– Først når vi forstår disse sammenhengene at vi kan skape dialoger som bygger bro på tvers av sektorer, fag og erfaringer og utvikle løsninger som faktisk inkluderer flere.
– Hvor viktig er dialog når vi lever i en verden som har flere konflikter?
– Dialog er selve nøkkelen. Ikke som pynt, men som praksis. Og det fordrer at vi faktisk forstår hva som skjer. Vi trenger samtaler som går dypere enn kampanjer, og som inkluderer flere stemmer. Derfor er dialog et gjennomgående tema i alt Vinn Vinn Verden gjør, både i møte med næringslivet, sivilsamfunnet og vanlige folk.
Komplekse utfordringer
Ifølge Chaudry handler om å forstå at vi har mer å vinne – sammen.
– Vi står midt i en tid der komplekse utfordringer krever at flere stemmer blir hørt. Derfor oppfordrer vi næringslivet til å sette av én dag i måneden til dialog, ikke bare om tall og mål, men om mennesker, muligheter og mening.
For verdiskaping i dag handler ikke bare om økonomi, mener hun
– Her handler det om klima, tillit, mangfold og rettferdighet. Og skal vi skape løsninger som varer, må vi invitere flere inn i samtalen. Nå gjenstår det å se hvem som tør å ta denne viktige utfordringen på alvor. Så langt har Teknisk Museum vært en pådriver og bidragsyter til å skape rom for dialog, forståelse og handling. Vi håper flere følger deres gode eksempel og blir med på laget.