Lag samosa

 
Foto: Flickr.com
Samosa er en sørasiatisk matrett som er utbredt i India, Pakistan, Nepal, og Bangladesh, og er også utbredt i deler av Afrika som for eksempel Somalia.

Samosa er en frityrstekt pairett som vanligvis består av en trekantformet smørdeig med fyll av poteter, løk, erter, samt koriander, panír eller andrekrydder. Retten kan også serveres i en ikke-vegetarisk variant med kjøtt eller fisk.

Ingredienser

Deig:
1 kopp mel
Vann
2 teskjeer olje
En klype salt
1/4 teskje ajwain (asiatisk krydderfrø, kan sløyfes)

Fyll:
3- 4 store poteter, kokt og most
1/2 kopp grønne erter, kokt
1-2 grønn chili, finhakket
1/2 ingefær, raspet
1 bunt med koriander, finhakket
1/2 garam masala (kan kjøpes i pakistanske butikker)
Rødt chilipulver, etter smak
1/2 teskje mangopulver (amchur)

Slik gjør du
Bland alle ingredienser til deigen. Tilsett litt vann underveis mens du lager deigen, og kna den til den blir myk og jevn. Videre skal deigen dekkes med en fuktig klut, og sett den til side i 15 minutter. I en skål blander du alle ingrediensene godt sammen.

For å lage samosa: lag små ruller av deigen og kjevle den ut til en flat sirkel, med en diameter på ca 15 cm. Skjær den i to slik at du får to halvmåner. Nå tar du en halvdel og lag en konefigur, bruk vann for å lime to sider sammen. Bruk en skje til å putte fyll i. Lim på toppen og sett til side.

Varm olje i en stor stekepanne og friter til samosaen blir gyldenbrun. Server varm med ketchup eller chutney. Hvis du vil ha samosa med kjøtt, så kan man erstatte potetene med stekt kjøttdeig.