Kitschdronning på Norgesbesøk

For Mexicos kitschdronning handler alt om sterke virkemidler. Sterke farger, sterke meninger og en sterk personlighet.
Foto: Claudio Castello
Mexicanske Astrid Hadad moret store og små med sitt bisarre sceneshow.

Fredag 5. november sørget den mexicanske scenekunstneren, artisten og musikeren Astrid Hadad for latter og varme latinske rytmer blant et høstkaldt norsk publikum på Cosmopolite Scenen i Oslo i samband med årets Oslo World Music Festival.

Hadad, som har besteforeldre som innvandret til Mexico fra Midt-Østen, blir beskrevet som et omvandrende, surrealistisk og populærkulturelt kunstverk.
Hun og bandet “Los Tarzanes” er en komisk, snedig og herlig lite
selvhøytidelig blanding av musikk og teater som fascinerer både gamle, unge,
Latin-kitch lovers og de som dyrker meksikansk populærmusikk.

Hennes outrerte kostymer og bisarre sceneshow fikk nok mer enn sin del av oppmerksomheten fra de hundretalls fremmøtte på Cosmopolite denne aftenen. Hadads kitsch-inspirerte show, effekter og kompromissløse klesstil har fått mange til å sammenligne henne med Lady Gaga.

– Nei, jeg vil nok si jeg er bedre enn henne, sa hun til publikummet på Cosmopolite som reagerte med latter og klapping.

Særegen: Hadads sceneshow henter også mye inspirasjon fra Mexicos fortid og det tradisjonelt indianske. Her ser vi hennes tolkning av et eldgammelt aztekisk rituale, hvor høvdingene kledde seg med sine fienders avhogde hoder etter en offringsseremoni.
Foto : Claudio Castello

“Selvpisking” og samfunnsengasjement

Midt i all kunsten ligger det likevel et brusende politisk engasjement fra hennes side. Hadads tekster og sceneshow er brutalt ærlig og kraftig og ingen får slippe unna. Narkolangere, korrupte mexicanske politikere, USAs nyimperialisme eller pedofilidømte katolske prester får alle smake hennes pisk.

Som hun mer enn gjerne også bruker på seg selv, om enn i kunstnerisk og symbolsk forstand. Under fremføringen av hennes versjon av “La Tequilera”, en klassisk mexicansk folkevise, spilte Hadad et fordrukkent kvinnemenneske hvis liv har vært totalt mislykket.

– “La tequilera” (den tequilafulle kvinnen) er pengelens og kjærlighetsløs. Hennes liv er blitt redusert til å søke trøsten i flaska, forklarte Hadad på scenen før hun under akten holdt pisken i den ene hånden og tequilaflasken i den andre, og gikk løs på seg selv med full kraft.