Lag Chifa

 
Foto: Wikimedia Commons
Chifa er et begrep som brukes i Peru for å referere til kinesisk mat hvor typiske og tilgjengelige peruanske ingredienser har erstattet det som opprinnelig ble brukt i Kina.  
Kinesiske innvandrere kom til Peru i hovedsak fra den sørlige provinsen Guangdong mot slutten av det 19. og tidlig i det 20. århundre, og slo seg for det meste i byen Lima. Chifa-retter er blitt noen av de mest populære i Peru, og regjeringen promoterer chifa som en viktig del av peruansk kjøkken.
En av de mest populære chifa-rettene er lomo saltado (skivede kjøttbiter). Lomo saltado består av ytrefilet marinert i eddik, soyasaus og krydder stekt med rødløk, persille og tomater. Retten serveres tradisjonelt med hvit ris og hjemmelaget pommes frites.
Ingredienser:
En 16 grams pakke frosne pommes frites, vegetabilsk olje etter behov, en ytrefilet av okse, (skjæres i skiver 1/8 til 1/4 tommer), salt og pepper etter smak, en stor løk i skivet i strimler, tre store tomater, en gul chili pepper (helst peruansk “aji amarillo”), 1/4 kopp hvit eddik, soyasaus etter smak, 2 ss hakket frisk persille.
Tilberedning:

Klargjør posen med pommes frites etter anvisningen på pakken. Mens pommes frites stekes, varm den vegetabilske oljen i en stekepanne på middels høy varme. Kjøttskivene krydres med salt og pepper etter smak. Stek kjøttet til saftene begynner å komme til syne.

Fjern kjøttet fra pannen, kok løken, gjerne med ekstra olje hvis nødvendig, inntil det er gjennomsiktig. Rør i tomat og chili, og kok lett til tomaten mykner. Hell i eddik og soyasaus, tilsett pommes frites og kok til kjøttet er ferdig i ca. tre minutter. Tilsett til slutt salt og pepper, og dryss med hakket persille.