Thiruchelvam ble årets artist

I fire år har det Bergensbaserte bandet 9 grader nord sjarmert og imponert det norske publikummet.
Foto: Helge Brekke/ Subjekt
Bergensgruppen, 9 grader nord med søstrene Mira og Dipha Thiruchelvam stakk av med seieren i kategorien årets artist.
75Shares
Redaksjonen
Latest posts by Redaksjonen (see all)

9 grader nord er årets artist, kåret av kulturmagasinet Subjekt. Bandnavnet refererer nemlig til byen Jaffna, helt nord på Sri Lanka, hvor foreldrene til Mira og Dipha Thiruchelvam kommer fra.

Dagbladets anmelder skrev følgende i sin anmeldelse 29. november: «Jaffna» sitrer av energi og kreativitet. Hvor ofte kommer et debutalbum med så tydelig egenart og retning, egentlig? De er bare fire i bandet, men klarer å skvise ut ganske mye musikalsk «saft og kraft» av perkusjon, bass, fløyte, gitar og vokal.

Se og hør 9 grader nord på YouTube. 

Her er Subjekt sin begrunnelse for tildelingen av prisen:

“I fire år har det Bergensbaserte bandet 9 grader nord sjarmert og imponert det norske publikummet med en musikk som kan være vanskelig å sette i bås. 2019 er året de slår gjennom.”

“Selv kaller de seg et «etnisk prog-band», men musikken til en såpass flerdimensjonell gruppe, er dog nærmest ubeskrivelig. De baserer seg på karnatisk musikk og energisk musikkformidling, og har rukket å markere seg på den norske musikkscenen på kort tid. Med slagkraftig tilstedeværelse, kombinert med bambusfløyte som signaturinstrument, skiller de seg unektelig ut blant norske musikere.”

“9 grader nord har varmet opp for artister som Razika og Jarle Bernhoft, men spiller i en klasse for seg selv. I år slipper de et etterlengtet debutalbum etter å nærmest utelukkende ha vært et omreisende liveband. Med låter som «Victoria» og «The Sick Child», er det vanskelig å ikke legge merke til den særegne karismaen musikken deres utstråler. Dette er musikk som oppmuntrer til både dans, gråt og eufori uten at det nødvendigvis er formålet.”