Lag valenciansk paella

 
Foto: Wikimedia Commons
En av Spanias nasjonalretter og største kulinariske eksportvarer kommer opprinnelig fra kystområdene i Valencia-regionen. 
Navnet paella betyr stekepanne. Retten ble en favoritt blant lokale fiskere som trengte et ernæringsrikt måltid før harde og tøffe tokter ut på havet.
 
Paella består av kokt ris, olivenolje tilsatt safran og blandet med skalldyr, blekksprut, fisk og fugl. Paella serveres i dag i utallige varianter og er en svært populær rett. Tradisjonelt sett ble paellaen tilberedt over en åpen flamme utendørs ofte ved å bruke appelsin- og pinjetrær, hvor røyken fra bålet smaksatte retten.

Ingredienser:
 
500 gram paellaris, en stor fersk kylling, renskåret og delt i terninger (eventuelt 3 fileter). En stor løk, finhakket, fire hvitløksfedd, finhakkede, tre røde paprika, 2 stk. kuttet i små biter, en grillet og flådd, en pakke aspargesbønner, renset og forkokt, en pakke (1/2 gram) safran, en kg. blåskjell, eller, enda bedre, 1/2 kg. blåskjell og 1/2 kg. hjerteskjell, 200 gram scampi, sjøkreps, hummer eller kongekrabbe, en halv kg. reker, to dl. hvitvin, en halvliter kyllingkraft, fem ss olivenolje, en stk. chorizo delt i terninger (circa 125-200 gram). Salt og pepper og hakket persille og sitronbåter til pynt.
 
Tilberedning:
 
Skrell scampi og reker, spar eventuelt noen hele til pynt. Kutt kyllingkjøttet i biter. Paprika pensles med olje og grilles godt, gjerne så den blir litt brent. Pakk den inn i plastfolie og la den avkjøle. Når den er kald kan du ta av skinnet og dele paprikaen i skiver. 

Varm pannen, tilsett olivenolje, fres chorizo, scampi, løk, hvitløk, og to paprikaer i småbiter og tilsett safran og hvitvin. Tilsett skjellene og damp de til de åpner seg. Kast skjellene som ikke åpner seg.
 
Plukk ut skjellene og scampi. Tilsett kraften og kok opp. Tilsett risen, rør om og la risen småkoke under stadig omrøring. Småkok risen i circa 20 minutter, rør av og til. Tilsett bønnene og kyllingkjøttet mot slutten av koketiden. Smak til med salt og pepper. Legg reker, scampi og skjell over i risen. Legg over hakket persille og pynt med sitronbåter og den grillede paprikaen. Server med godt brød og gjerne en hvitløksmajones.