Bruker mørkhudet dukke for å fortelle om evangeliet til barn

Slik ser det ut når (f.v) Vegar Hafnor spiller Vegar og Rasmus Rimestad styrer dukken Jakob i studio. Morten Fjelltveit står bak kamera.
Foto: Christian Heredia
Kameratene Rasmus Rimestad, Vegar Hafnor og Morten Fjelltveit formidlet evangeliet til barn på ulike stevner og nabolagssøndagsskoler med dukken Jakob som er mørk i huden. Nå har de også laget videoer.

– Vi oppdaget raskt at Jakob ble svært populær og en av hovedgrunnene til at barna dukket opp og ble engasjert, forteller Rimestad til Kristelig Pressekontor.

Han gikk selv med tanker om å gjøre noe mer ut av konseptet da en person på et sommerstevne utfordret ham på det samme.

– Jeg tok det som en utfordring og en bekreftelse fra Gud at dette var noe vi skulle bygge videre på, sier Rimestad.

Tilfeldig at Jakob er mørk

– Det var rett og slett den dukka vi “hadde for hånden.” Jeg var med i et søndagsskolearbeid i en menighet i Bergen og vi fikk en gang litt penger til å kjøpe inn utstyr, og da blei dukka som i dag heter Jakob kjøpt inn. Dette var i 2007, så jeg husker ikke akkurat detaljene rundt valget av dukken, men menigheten hadde en større gruppe eritreere, så det er ikke umulig at vi tenkte litt rundt det, sier Rimestad til Utrop.

Serie på ti episoder

Med støtte fra menigheten, kollekter, en innsamling på spleis.no og et stipend fra Tro & Medier har kameratene nå laget en videoserie med ti episoder på omlag 5 minutter hver.

– Vi fikk leie et studio på Rønningen Folkehøgskole og har med tre kameraer laget en serie jeg tror har høy kvalitet, sier Rimestad som står som manusforfatter og produsent i tillegg til å styre dukken Jakob.

Rimestad forteller at han ofte har fortalt egne barn om personer og historier fra Bibelen, men tror mange kan finne det mer utfordrende å forklare betydningen av evangeliet.

– Vi håper serien kan være til hjelp for foreldre som synes det er vanskelig å formidle evangeliet og hva evangeliet faktisk betyr til sine barn, særlig nå i disse Korona-tider, sier han.

Jakob & Vegar er spilt inn i studio på Rønningen Folkehøgskole med tre kameraer og profesjonelt utstyr.
Foto : Magnus Straume

Bibel og ketchup

Det meste av handlingen i Jakob & Vegar, som serien heter, foregår rundt et kjøkkenbord.

– Jakob kommer på besøk til Vegar som sitter og leser i Bibelen. Jakob lurer på hva Bibelen er og blir nysgjerrig, forteller Rimestad.

I hver episode møtes Vegar og Jakob, som har en usedvanlig appetitt for ketchup, og går gjennom noe fra Bibelen som berører kjernen i evangeliet.

– Vi har klippet ferdig og lagt ut seks episoder så langt. Den siste, som handler om når Jesus står opp igjen skal etter planen legges ut første påskedag, sier Rimestad.

Unngår kontroversielle tema

Produsenten av Jakob & Vegar tror budskapet i serien er noe alle kristne kan si seg enige i.

– Vi har prøvd å unngå kontroversielle tema, som for eksempel dåp, og ønsker å gjøre det spiselig for så mange som mulig, sier Rimestad.

Han forteller at det korte formatet på fem minutter er valgt for å lettere holde på oppmerksomheten til barna.

– Det gjør at det selvfølgelig blir en del nyanser som ikke kommer med, men vi prøver å fokusere på det viktigste: Hva evangeliet egentlig betyr.

Håper på en sesong til

Jakob & Vegar har, i tillegg til YouTube-kanalen der videoene legges ut, sin egen Facebook og Instagram-konto. Rimestad håper de kan få til å lage en sesong til av serien.

– Det har vært kjempegøy å lage dette og jeg er veldig motivert for å lage mer, men Vegar har nettopp fått barn og skal flytte, så vi må nok se det an litt, sier han.

Det er ikke aktuelt for produsenten å bytte ut kompisen med noen andre.

– Karakteren Vegar må fortsatt være med og jeg tror at Vegar også har lyst å fortsette etter hvert.

(KPK/Utrop)