Ansikt i Fokus: Hina Zaidi

 
Foto:Claudio Castello
Hina Zaidi (26) håper rollen i tv-serien Taxi ikke bare skaper debatt, men også gir tv-seerne et annet blikk på det norsk-pakistanske miljøet.
0Shares

26-åringen ble født i Islamabad, men flyttet til Oslo da hun var halvannet år gammel. Hele skolegangen og oppveksten har hun tilbrakt i Norge. Zaidi, som kaller seg selv en skikkelig “østkantjente”, var ferdig utdannet barnevernspedagog i 2010.

Hva motiverte deg til å bli barnevernspedagog?
 

– Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe med barn, særlig barn i vanskeligstilte situasjoner. Men da ikke som lærer. Derfor søkte jeg på barnevernspedagogikk og kom inn ved tredje og siste forsøk. Så jeg føler at jeg har jobbet hardt for å nå dit jeg er nå, og kunne ikke tenke meg å jobbe med noe annet, sier Zaidi bestemt.

Så ser jeg også at det bor en liten kunstner i deg…

– Jo, jeg er jo glad i å danse og male, og er hobbyfotograf på si.

Nå er du også aktuell i NRKs nye tv-serie “Taxi”. Hvordan kom du inn i bildet?

– Etter å ha lest annonsen på NRKs nettsider, hvor de søkte etter jenter med pakistansk bakgrunn til et TV-prosjekt, sendte jeg like godt en søknad hvor jeg skrøt skikkelig av meg selv i håp om vekke oppmerksomhet og skille meg ut fra resten. Så kontaktet castingsansvarlig Assad Saddique meg, og da startet ballen å rulle, og vips så hadde jeg fått rollen.

Kan du fortelle mer om rollefiguren din, Fariba?

– Hun er lillesøsteren til Javar, som er hovedpersonen i serien. Javar spilles av Adil Khan [breakdancer og skuespiller, også kjent som dommer i TV 2-programmet Norske Talenter, red. anm.]. Hun er gift med Ahmad, som er taxisjåfør. Ahmad mister livet i en bilulykke, og hverdagen til Fariba blir preget av bekymringer for fremtiden. Redselen for hva som kan skje videre, særlig det å bli giftet bort til en ny ektemann hun ikke kjenner, er en problemstilling som er reell og virkelig for enkelte norsk-pakistanske jenter, og sikkert for andre med innvandrerbakgrunn.

Serien tar opp dobbeltmoral, dobbeltliv og seksuell legning. Tror du at serien vil gi folk et nytt og mer nyansert inntrykk av norsk-pakistanere?

– Ja, på en måte. Seerne vil få et innblikk i hvordan folk lever, og få mer forståelse og empati for hvor vanskelig det er for noen å vokse opp i et spenningsforhold mellom det tradisjonelle og det nye. Å ikke kunne fortelle foreldre om at man har kjæreste, samboer eller eventuelt en annen legning. For mange er det fortsatt en realitet at de forventes å bli gift med noen i Pakistan for å få den personen over til Norge.

Føler du at ting har blitt bedre for den nyeste generasjonen norsk-pakistanere?

– Selvsagt. For selv om det fortsatt er en del folk i miljøet som lever med disse utfordringene, så er det stadig flere som er mer fleksible og ikke lar tradisjonen styre alt. Noe av det som jeg liker best er at serien tør å ta opp tabubelagte temaer for å skape debatt og mer åpenhet på tvers av miljøene. Rett og slett å få frem at alle i det flerkulturelle Norge lever i 2011 og er klare til å ta opp diskusjonen.

FAKTA

Navn: Hina Zaidi
Aktuell: Spiller rollen som Fariba, søsteren til hovedpersonen Javar, i den nye NRK-serien Taxi
Født: Vinterbarn anno 1985
Yrke: Støttepedagog i barnehage
Gode sider: Tøff, tålmodig og tør å ta sjanser
Negative sider: Til tider perfeksjonist, overmodig og klønete