Muslim mener homofiles rettigheter ikke står sterkt nok i Norge

– Gud har skapt oss lesbiske

- Norske feminister har gjort lite for kvinner med minoritetsbakgrunn. Hvor er de når det virkelig trengs? Hvilke saker jobber de egentlig for? Jeg synes det er merkelig at norske feminister prioriterer å kle av seg, det er en merkelig form for kvinnekamp, mener Amal Aden
Foto:Henrik Kreilisheim
Amal Aden er en 28 år gammel lesbisk muslimsk kvinne. – Homofile og lesbiske muslimer har grunn til å være stolte av seg selv. Imamer bør ikke legge seg opp i hvilken legning folk har, sier hun.
0Shares

Som praktiserende muslim kan det være vanskelig å vise at man har en annen legning enn den som er “akseptert”. Mange sliter med teologiske spørsmål som kan være vanskelig å svare på. Amal Aden er ikke en av disse, hun hadde troen på seg selv, troen på at det var slik Gud mener hun skal være.

Bodde på gata
Livet har imidlertid ikke alltid vært enkelt for Aden. Da Aden kom til Norge, opplevde hun at det var store kulturforskjeller. Hun kom som enslig mindreårig asylsøker, og endte etter hvert opp i rusmiljøet i Oslo. I perioder levde hun på gata. Hun lyktes med tiden å komme ut av rusmiljøet og i de siste årene har hun jobbet som tolk for somaliere både privat og i det offentlige. Hun har også jobbet som flyktningguide for somaliske flyktninger.

For kort tid siden stod hun frem som lesbisk, noe som har ført til drapstrusler og ubehagelige samtaler. Men hun føler ikke at hun personlig har strevd med spørsmål relatert til det å være troende muslim og samtidig lesbisk.

– Det finnes så mange andre problemer i verden, imamene burde ikke bekymre seg om andres legning.

– Det er viktig å tro på seg selv, kjempe for frihet. Gud har skapt oss med den legningen vi har. Da må vi være stolte av det. Jeg kan ikke bare bestemme meg for at jeg ikke skal være lesbisk.

Teologisk trøbbel

Det er ikke godtatt å være lesbisk i islam, dette er noe mange imamer argumenterer for. Homofile muslimer får ofte høre at de kan komme til helvete. Personer av samme kjønn kan ikke være sammen og kvinne, det er feil ut fra Koranen, mener mange muslimske lærde. Aden er ikke enig i dette.

– Det finnes så mange andre problemer i verden, de burde ikke bekymre seg om andres legning.

Hun har hørt om mange som har fått bank fordi de er homofile, mange av dem er muslimer.

– Det er veldig trist, homofiles rettigheter står ikke sterkt nok i samfunnet.