Stovner bokseklubb i ferd med å gå under

Stovner Bokseklubb er mer enn bare boksing. I fjor stilte de på Rommen scene med en bokse-forestilling.
Foto: Cici Henriksen/spkrbox.no
Stovner Bokseklubb står nå uten et sted å trene. – Hele bokseklubben holder på å kollapse.

Stovner bokseklubb drives av frivillige og er kjent for deres motto «trening med mening». Klubben når ut til barn og ungdom i alderen 8-17 år med mangfoldig bakgrunn. Nå har ikke disse noe sted å trene.

Trener og styremedlem i Stovner bokseklubb, Hina Zaidi, er bekymret for klubbens fremtid.

– Vi har over 100 ungdommer som kommer til oss ila uka, også har vi ingen steder å gå. Vi har prøvd å holde treningene ute i påvente av at vi skal få et sted, men så får vi det ikke. Nå har det blitt så kaldt at ingen kommer på utetreningene lenger, forteller hun.

Lavterskeltilbud

Hina Zaidi trener jentene i Stovner Bokseklubb. Foto: Privat.
Foto : hina.no

Å være medlem i Stovner Bokseklubb koster 400 kroner i halvåret. De er opptatt av at det skal være et tilbud for alle. I 2019 mottok de Brobyggerprisen for sitt arbeid for integrering og brobygging mellom ungdommer med ulik religiøs og kulturell bakgrunn.

– Vi når ut til den målgruppen som folk synes det er vanskeligst å nå ut til. Masse jenter i alderen fra 12-17 trener hos oss, men nå har de fleste sluttet å komme. Vi er 160 medlemmer, har trent opp seks juniortrenere og kan tilby mange treninger. Vi trenger bare et sted!

– Akkurat nå står vi på bar bakke.

Ikke plass til alle

Tidligere holdt Bokseklubben til i Verdenshuset, der de fikk trene fire ganger i uken, men tidlig i år fikk de beskjed om at dette ville bli redusert til to ganger i uken for å gi mer plass til andre. Helt siden da har de forsøkt å finne et annet sted, uten hell. Den store salen i Verdenshuset er nå stengt pga. brannsikkerhet og de frivillige må gå andre steder.

– De frivillige organisasjonene som driver med korps, sang eller dans, kan låne seg inn i andre lokaler, mens vi har mange tunge boksesekker, matter og boksering. Vi kan ikke ha alt dette i privatbilene våre. Vi har også utstyr til utlån slik at medlemmene ikke trenger å kjøpe eget. Det skal være lavterskel for at folk skal kunne komme å trene, sier Zaidi.

– Skulle hatt Aladdins lampe

Leder i bydelsutvalget Stovner, Nawaz Rashid, mener bydelsutvalget ikke har mulighet til å hjelpe bokseklubben.
– Vi skulle gjerne hatt noe å tilby, men vi har ikke lokaler som passer deres behov. Vi har ikke midler til å støtte alle frivillige, og vi kan ikke favorisere bokseklubben.
Rashid mener bokseklubben er verdifull, men at de må lete andre steder enn i bydelsutvalget etter hjelp.
– Jeg har stor sympati for dem, og jeg skulle gjerne hatt Aladdins lampe og tryllet for dem. De gjør en kjempeinnsats blant barn og unge i bydel, men det er flere som gjør det.

Mister mye

Boksing gjør Hibo Musse selvsikker. Foto: Privat.

Hibo Musse (18) er en av de som pleide å trene fast på Stovner bokseklubb. Nå får hun ikke trent, og føler hun har mistet en del av hverdagen.

– Jeg synes det er utrolig kjipt. Det var min eneste form for trening, og det var noe jeg kunne gjøre på fritiden. Nå får hun ikke trent, og føler hun har mistet en del av hverdagen.

Hun mener tilbudet er viktig for mange ungdommer i bydelen.

– Det betyr mye for mange. Bokseklubben har vært en møteplass for oss og jeg har blitt kjent med andre på tvers av aldersgrupper. Nå som vi ikke har et sted å møtes, mister vi kontakten.

For Hibo er Stovner bokseklubb mer enn bare boksing. Hun beskriver seg selv som ganske sjenert og stille, men å bokse gjør henne selvsikker.

– Det å bokse sammen er annerledes enn å bare henge etter skolen. Flere kjenner på det samme, og man bygger hverandre opp. Alle står der heier på deg og støtter deg. Man får en helt spesiell følelse, og det er det som bringer folk sammen.

Hun vil minne bydelen og politikerne på at vi ungdommene er der, og de vil fortsette med sin hobby.

Et samfunnsproblem

Hina Zaidi er fortvilet. Hun forteller at klubbstyret har vært på møter med bydelsutvalget og sendt mailer overalt, men at ingen har noen løsning.

– Det triste er at alle faller av. Vi har klart å nå ut til de gruppene som kanskje ikke har så mye annet, og de har hatt en tilhørighet til Stovner bokseklubb. Nå mister de mye av det de fyller fritiden med, og da er det mange som ikke har så mye igjen, forklarer Zaidi.

I en rapport fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IDMi) har det også vist seg at barn, og spesielt jenter, i minoritetsfamilier er spesielt utsatt for sosial kontroll og manglende oppfølging i korona. Å ta fra dem deres fristed og tilgang på voksne tillitspersoner, kan i verste fall bety å ta fra dem tryggheten i hverdagen.

– Dette er et samfunnsproblem. Politikerne må gjøre noe før bokseklubben og miljøet vårt kollapser helt.