Fikk filmpris i Indonesia

Filmskaper Nefise Özkal Lorentzen tar oss med på en reise til den islamske feminismens røtter
Foto: Fra filmen
Nefise Özkal Lorentzens En Ballong til Allah ble kåret til beste dokumentarfilm under den internasjonale filmfestivalen i Jakarta.
0Shares

Norsk-tyrkeren har blant annet også regissert NRK-serien Detektivklubben, og laget i 2008 den svært kontroversielle Gender Me, en film om islam og homofili. Nå har hennes En Ballong til Allah (2010) fått to priser under Jakarta-festivalen, som beste dokumentar, i tillegg til juryprisen. 

Filmen spiller delvis på Nefises egne livserfaringer, da hun som ungjente pleide å sende ballongbrev til Allah. I En Ballong til Allah sender hun en ny ballong for å endre kvinnens rolle i den muslimske kulturen. Hun begir hun seg ut på en reise for å finne tilbake til sin mormors sufi-inspirerte islam, opplever mangfoldet i Kairo, Istanbul og Oslo, og møter ulike kvinner med svært forskjellige meninger om religion og kultur underveis.

Skal brukes til rettighetsarbeid

7. september skal filmen vises på det franske instituttet i den indonesiske hovedstaden. Til utrop.no sier Özkal Lorentzen at En Ballong til Allah også skal brukes av kvinnegrupper for ulike workshops ute på landsbygda.

– Jeg er veldig glad for at jeg sakte men sikkert når min målgruppe. Også indiske kvinneorganisasjoner har tatt kontakt med meg og ønsker å bruke filmen i sin undervisning. 

Hun innrømmer at hun trodde filmene var for grasrotpregede til å prege ymse kåringer.

– Og da er det dessto hyggeligere når både En Ballong til Allah og Gender Me har vært vist på opptil 25 ulike filmfestivaler.

Mannsprosjekt neste stopp

Norsk-tyrkerens neste filmprosjekt er også bestemt. For den skal handle om islam og maskulinitet.

– Hvis jeg kan bidra til mer respekt og til en økt demokratiseringsprossess mellom kjønn og kulturer med filmfortellingene så er jeg nærmere min kunstneriske målsetning, sier hun til utrop.no.