EDVARD-pris til Mira Thiruchelvam

Norsk-tamilske Mira Thiruchelvam (nederst) er en av årets vinnere av EDVARD-prisen.
Komponist og tekstforfatter i bergensbandet 9 grader nord, Mira Thiruchelvam, fikk i dag EDVARD-prisen 2020 i kategorien «Utfordrer».
178Shares

Thiruchelvam er en av Norges beste komponister og sangtekstforfattere, mener TONOs EDVARD-jury som nå har utpekt henne til vinner for 9 Grader Nord-albumet «Jaffna», urfremført og utgitt i 2019.

Utdelingen skjedde i dag ved at Thiruchelvams manager overrakte trofeet og diplomet på deres kontor i Bergen, mens Kristin Norderval fra EDVARD-juryen kunngjorde selve overrekkelsen over telefon. Løsningen ble valgt med bakgrunn i korona-situasjonen.

– Wow, takk skal du ha. Det er helt fantastisk. En ære, sa Thiruchelvam da hun mottok prisen.

Juryens begrunner prisen slik:

«Låtskriver Mira Thiruchelvam fra 9 Grader Nord vil utfordre mange lytteres forståelse av egen musikksmak med debutalbumet «Jaffna». Selv har bandet valgt å beskrive sjangeren sin som progressiv etnisk, men det skal flere ord til for å beskrive den emosjonelle rekkevidden og tidvis ukontrollerbare energien som formidles i musikken. Komposisjonene til Thiruchelvam er fryktløse og frigjørende, musikken en sammensmeltning av ulike sjangre, med tydelige bånd til sørindisk musikktradisjon og Thiruchelvams familierøtter på Sri Lanka. Tekstene fremføres på selvsikker tamil med en sjelden tilstedeværelse. Det spiller ingen rolle at vi ikke forstår ordene, vi forstår følelsene som formidles. Musikken minner oss på at sjangre og språk er menneskeskapte og kan være like begrensende som grenser på et kart.»