Ravi Shankar er død

 
Foto: flickr.com
Sitarlegenden Ravi Shankar (bildet) er død, 92 år gammel, melder indisk TV.

Shankar døde på et sykehus i San Diego i USA hvor han var innlagt for en operasjon, melder nettstedet indiatvnews.com. 

Shankar ble født i Varanasi i India i 1920. Han reiste til Paris som tiåring i 1930, og turnerte i Europa og USA med broren Uday sitt dansekompani fra han var 13. I 1938 reiste han tilbake til India og studerte klassisk indisk musikk, og på 1950-tallet dro han på nye turneer i USA, denne gangen som musiker.

Ble venn med Beatles

Sitarlegenden hadde stor innflytelse på en rekke vestlige musikere, inkludert Beatles og Rolling Stones. Shankar samarbeidet også med flere berømte klassiske musikanter, som fiolinistene David Oistrakh og Yehudi Menuhin.

I 1965 møtte han George Harrison, som skaffet seg sitar og senere reiste til India i seks uker for å lære å spille. Koblingen til The Beatles gjorde ham til stjerne også i den vestlige verden.

Sorg i parlamentet

Nyheten om musikerens bortgang har også nådd hjemlandet. Begge hus i det indiske parlamentet hyller i dag den nå avdøde Shankar som “Indias største kulturambassadør”, og holdt et minutts stillhet til ære for ham.

– Shankar var en av de mest allsidige musikere i vår tid. Hans bortgang er et uopprettelig tap for musikkverdenen, uttalte Hamid Ansari, talsperson for det indiske underhuset til indiatvnews.com.

Overhusets talskvinne, Meira Kumar, beskrev Shankar som en legende.

– Vi mister ikke bar en som brakte India og indisk kultur ut til verden, men en av våre største klassiske komponister gjennom tidene.