Kurdisk asylsøker skaper blest på filmfestival

 
Foto: tiff.no
Norske filmskapere setter et helt annet preg på Tromsø Internasjonale Filmfestival enn på lenge. Men det skjer i samarbeid med utenlandsk filmindustri.
Grazyna Skarpås
Latest posts by Grazyna Skarpås (see all)

Tre av filmene som har fått størst oppmerksomhet under årets festival har det til felles at de er norske samproduksjoner med utenlandske samarbeidspartnere. Hisham Zamans «Før snøen faller» åpnet festivalen tirsdag.

Den henter sin handling i hjemtraktene Zaman som tenåring selv flyktet fra i Irakisk Kurdistan. Via Hellas og Berlin ender handlingen opp i Oslo.

– Se bare hvordan Hisham bruker sin egen bakgrunn som tidligere kurdisk asylsøker når han lager spillefilm. Han bruker sitt eget liv, uten at det er selvbiografisk. Men hans bakgrunn gir et nytt tilfang til norsk film, sier festivalsjefen Martha Otte til NRK.

Multikulturelt
Martha Otte er selv amerikaner oppvokst i et multikulturelt California der det er mange fremmedartede navn i telefonkatalogen.

– For meg er det rart å tenke at filmer absolutt skal være særnorske. Det norske skal ikke skjermes, men deles og være en ressurs for andre. De gode filmskaperne er ute etter den gode historien. De tar utgangspunkt i noe veldig spesifikt og lokalt, gjerne individuelt, men finner det universelle i materialet, sier Otte.