- Leo Ajkic får utmerkelse fra Nobels Fredssenter - 06.10.2024
- Lillestrøm Torv fylt opp under asiatisk matfestival - 05.10.2024
- Eigersund komme nominert til pris for bosetting av flyktninger - 04.10.2024
Tidligere kjent under artistnavnet Deepika har norsk-pakistanske Deeyah laget dokumentarfilmen ”Banaz – A love story”, som 24. januar vises i Fritt Ords lokaler i Oslo.
Filmen om Banaz som i bodde i England, men som ble drept av sin familie da hun flyktet etter å ha blitt utsatt for tvangsekteskap. Banaz søkte hjelp fra det offentlige hjelpeapparatet i England, men fikk det ikke.
– Historien er sterk og viser de verste konsekvensene av det som skjer når folk ikke oppfatter seg selv, eller blir oppfattet som likeverdig, kommenterte Thorkildsen.
Kampen min handler om at de “mørke” kvinnene, kvinnene som har en annen bakgrunn skal behandles på lik linje med alle kvinner i Norge.
Lignende historier
Hovedpersonen i dokumentarfilmen har mange fellestrekk med Deeyah. Tidlig på 90-tallet drømte hun om en artistkarriere, et valg som ikke ble populær hos mange i hennes eget miljø. Så begynte truslene å komme, og Deeyah så ingen annet valg enn å flytte vekk fra Norge.
– Å måtte forlate Norge var hjerteskjærende for meg. Jeg følte meg ubeskyttet, og med følelsen om at mitt problem var irrelevant fordi jeg ikke var hvit eller norsk. At samfunnet syntes det var OK å bli behandlet slik jeg ble fordi jeg har en bestemt bakgrunn.
Tiden i London sier hun har gitt henne styrke til å være solidarisk.
– Kampen min handler om at de “mørke” kvinnene, kvinnene som har en annen bakgrunn skal behandles på lik linje med alle kvinner i Norge.
Uakseptabelt med “lavere standard”
Thorkildsen ga under møtet uttrykk for at man fortsatt har et stykke arbeid igjen i Norge, selv om man i de siste årene har gjort fremskritt for å få bukt med med de negative konsekvensene av æreskulturen i enkelte miljøer.
– Vi kan ikke tåle at folk blir gjort sårbare ved å forklare at det har med kulturen deres å gjøre. Vi kan ikke akseptere tabuer eller lavere standard for enkelte grupper i det norske samfunnet. Og vi kan ikke akseptere at ungdommer i dag skal oppleve det Deeyah opplevde i sin tid.
“Eksil? Enig”
Vil du se din erfaring, det at du måtte forlate Norge, som en slags eksil?
– I en periode gjorde jeg det, helt klart. Jeg var bare 17 år da jeg dro til London. Jeg hadde venner, familie, karrieremuligheter og et liv i Norge da jeg dro. Hadde jeg hatt det greit og ikke opplevd det jeg ble utsatt for hadde jeg blitt igjen.
Deeyah svarer på engelsk. For etter mange år i London er norsken blitt mer gebrokken, og enkelte ord og uttrykk glemt.
– Jeg ser nå Norge fra en avstandsvinkel. Jeg føler med på hva som skjer, og er veldig glad over å se hvordan ting har utviklet seg. At flere nye stemmer, fra forskjellige typer bakgrunn gjør seg gjeldende i samfunnsdebatten, sa hun til utrop.no.
Deepika som artist
Deeyah (Deepika) hadde en stor hit på 90-tallet med låta Get off my back – se musikkvideoen her!