Årets Zolapris til Olin

Margreth Olin får likestillingspris 2009
Foto: Filmweb
Film- og dokumentarskaperen Margrethe Olin fikk 15. januar overrakt prisen i Det Norske Nobelinstituttets festsal.

Ifølge en pressemelding fra Forening til fremme av sivilt mot får Oil (bildet) prisen i år fordi hun bruker sitt engasjement og kunstneriske talent til å avsløre sider ved det moderne Norge som ikke har noen plass i festtalene om oss selv.

– Gjennom ærlige og inderlige portretter av enkeltmennesker utfordrer Olin samfunnet og hver enkelt av oss. Hun rammer oss i vår ignoranse og lettvinthet. Vi er medansvarlige for urett vi kvier oss for å erkjenne, ikke minst når den utfolder seg gjennom systemer og holdninger. Olin tar parti for menneskeverdet, sier Zola-prisens styreleder Petter Mejlænder i pressemeldingen.

Standpunktsprovosering
– Ifølge prisutdelerne unngår Olin endimensjonale historier og lettvinte svar.

I stedet provoserer hun publikum til å ta standpunkt ved å stille spørsmål og fortelle, og ved at hun selv er tydelig nærværende i sine filmer.

FAKTA

Zola-prisen, oppkalt etter den franske forfatteren Emile Zola, deles ut i år for femtende gang. Prisen gis til personer som åpent og uredd har avdekket eller motarbeidet forhold i Norge som truer grunnleggende verdier i det norske samfunn: menneskeverd, demokrati og rettssikkerhet.

Utdelingen skjer i regi av Forening til fremme av sivilt mot. Prisen er en statuett, Zola-statuetten, utført i bronse og laget av billedhuggeren Johannes Block Hellum. Prisen deles ut inntil en gang i året, og minst hvert tredje år.

Tidligere vinnere: 

1999: Magnus Hole Jacobsen.
2000: Eva Nordland.
2001: Kadra Noor.
2002: Ole Kopreitan.
2003: Thomas Mathiesen
2004: Gunnar Stålsett.
2005: Tore Sandberg.
2006: Tordis Stigen Klausen.
2007: Per-Yngve Monsen.
2008: Tove Smaadahl.
2009: Erling Borgen.
2010: Amal Aden.
2011: Kjetil Karlsen.
2012: Kåre Bakken.