Familiens Tenerife

Bollywood på spansk

I år hadde karnevalet på Tenerife i Spania Bollywood som tema.
Foto: carnavaltenerife.es
Santa Cruz i Tenerife har Europas svar på karnevalet i Rio, men årets tema var Bollywood og indisk kultur.

India var den viktigste inspirasjonskilden når sanger og kostymer ble valgt til det karnevalet i år. Da bakgatene ble ryddet for nattens festligheter, ble byen forvandlet til en familiefest. Bestemødre danset, fedre utkledde som klovner og småbarn hadde påmalt mustasje. Hovedstaden boblet av festligheter. På dagtid tilhører gatene alle.

Santa Cruz City Council vendte seg til innbyggerne for ideer og forslag til tema for 2013. Ordføreren i Santa Cruz, José Manuel Bermúdez, ville ha naboene med i beslutningsprosessen. Da Bollywood ble valgt av 42 % av velgerne fremhevet han at øya har et veldig spesielt bånd tilde hinduistiske samfunnene som har bodd på Tenerife i generasjoner og har “vært et godt eksempel på integrasjon som bringer godhet og multikulturalisme.”

Det spraker i farger. Tivoliet langs promenaden har alt man husker fra barndommens tivoli, i tillegg til en enorm viking-gondol som farer gjennom luften. Hylende voksne og barn flyr opp mot skyene før gondolen deiser ned som i en bølgedal av turbulens.

I år hadde karnevalet på Tenerife i Spania Bollywood som tema.
Foto : carnavaltenerife.es

Byen forvandlet til en familiefest.

Kjendis i drag
Langs asfalterte gater og på brostein danser jenter i alle aldre, menn i røde og grønne parykker spiller trekkspill, banjo eller trommer. De kommer fra, comparsas, dansegrupper laget etter modell fra sambaskolene i Brasil. Utkledde, utslitte, men fremdeles med utspilte øyne, sitter de minste på fortauet i Avenida Fransisco la Roche.

I år hadde karnevalet på Tenerife i Spania Bollywood som tema.
Foto : carnavaltenerife.es

– Se, mamma! Se, pappa! roper en liten bie med følehorn og peker på doningene som passerer med karnevalsdronninger i glitter og stas. De aller minste har fått vip-plassene under hovedopptoget – som altså er fortauskantene.

I år hadde karnevalet på Tenerife i Spania Bollywood som tema.
Foto : carnavaltenerife.es

Hvert år inviteres en kjent pop-stjerne eller skuespiller, mens lokale musikanter, gjerne iført drag, opptrer spontant på plasser og gatehjørner Noen synes åpenbart det er moro å utfordre balansen ved å snurre rundt i blinkende underholdningsmaskiner eller stillas. Et spøkelseshus har også fått plass.
El Coso er karnevalets høydepunkt.

I år hadde karnevalet på Tenerife i Spania Bollywood som tema.
Foto : carnavaltenerife.es

Alt er lov
Karneval er en førkristen fruktbarhetsfest. Den katolske kirken har ikke alltid har vært like begeistret, men i Santa Cruz må kirkens menn tåle karnevalets mer burleske side. Det kan synes som om alt er lov på festivalen som lever i beste velgående på grunn av biskopenes velsignelse.

Alle deltakere, inkludert musikere var kleddd i Bollywoodtema under karnevalet.
Foto : carnavaltenerife.es

Menn forvandles til kvinner, voksne blir barn, barn blir dyr og hele byen er en fest for hele familien. Vi forsøker å trenge oss gjennom menneskemengden, men er du over en meter blir du svært bestemt henvist til bakerste rad av spanske foreldre.

Karnevalsdronninger er representert fra hver del av øya. Mens de voksne er kledd i fjær, boa og netting, er barna brannmenn, sebraer, fantasidyr og skumle skjelett. Det hører karnevalet til. I år så hun ut som om hun kom rett ut av en fargesprakende indisk Bollywoodfilm.

Bare et kvarters kjøretur unna ligger den lille byen Güimar hvor store og små oppdagelsesreisende kan finne frem til Thor Heyerdahls pyramidepark i etterdønningene av Kon-Tiki – og lære om et spennende prosjekt som skaper bånd mellom kulturer.

Fakta Tenerife:
Kanariøyenes største øy
Areal: 2032 km2
Sesong: hele året, temperaturer fra ca. 20-30 grader
Valuta: euro
Språk: spansk
Reise: charter eller www.sas.no til flyplassen Sofia Reina i syd.
Karneval i 2013 varte fra 12. til 16. februar. Karnevalet foregår rundt de samme datoer hvert år.
Barnekarneval innledes med presentasjon av kandidater til kåring av karnevalsdronninger og Murgas Barn, barneopptog. Daglige opptog, opptredener og dans for hele familien.