Kåret årets polakker med brask, bram – og Stang

Stolte vinnere: Årets polske kulturpersonligheter i Norge (f.v), Miroslaw "Carlos" Kaczmarczyk, Malgorzata Jaworska, og årets unge polakk, Bartosz Piasecki.
Foto: Claudio Castello
– For meg er alle dere polakker "outstanding". Uten dere hadde kanskje mange arbeidsplasser stoppet opp, uttalte Oslo-ordfører Fabian Stang til forsamlingen av fremmøtte på Oslo konserthus.
0Shares

Søndag fant utdelingen av prisen “Årets polakk” sted. Til stede var Stang, sammen med blant annet statssekretær i Barne- likestillings og integreringsdepartementet, Ahmad Ghanizadeh, Polens ambassadør i Norge, Stefan Czmur, samt lederen av fondet Polen Nå, Krzysztof Przybyl.

Premien utdeles for tredje år på rad, og har som formål å bidra til å gi et positivt bilde av polske miljøer i utlendighet.

– Alle polakker verden over kan konkurrere om prisen. Her er meningen å premiere innsats i ankomstlandets offentlige liv, samt at man har vært en god ambassadør for Polen, uttalte medarrangør Sebastian Garstecki.

Polakkenes bidrag til Norge er “outstanding”, var Oslo-ordfører Fabian Stangs budskap til flere hundre fremmøtte på Oslo Konserthus.
Foto : Claudio Castello

Et pluss for både Norge og Polen
Ifølge Krzysztof Przybyl har årets prismottakere preget norsk samfunnsliv på en positiv måte.

Statssekretær i Barne- likestillings og integreringsdepartementet, Ahmad Ghanizadeh, i det han deler ut prisen til OL-sølvvinner Bartosz Piasecki.
Foto : Claudio Castello

– Igjen viser dette de gode forbindelsene som pleies mellom begge land. At det offisielle Norge møter opp på arrangementet tar vi som et signal på at man setter pris på polakkenes bidrag i Norge.

Inimellom all festivitas var det plass til en kunstpause, her representert ved låtskriveren Lenny Kittilsen og bandet hans.
Foto : Claudio Castello

Statssekretær Ghanizadeh, som selv har innvandringsbakgrunn fra Iran, mente det var en glede å dele ut prisen.

– Norge vil takke dere for at dere bidrar til i arbeidslivet, kunsten, idretten og forskningen. Som regjering har vi en politikk som går ut på å inkludere flest mulig til å delta i samfunnsprosessen, uansett bakgrunn. Vi ser at det er både utfordringer, men samtidig også positive ting som skjer. Prisene som utdeles i dag er ihvertfall et bevis på at inkludering gir gode resultater, og i det tilfellet her god norsk-polsk synergi.

Takket foreldrene
Fekteren Bartosz Piasecki ble vinner av “ung polakk”-kategorien, på bakgrunn av en høyst overraskende sølvmedalje for Norge under fjorårets sommer-OL i London. Han holdt takketalen sin på begge språk.

– Selv om jeg har bodd så å si hele livet mitt her i Norge, har jeg hatt foreldre som fra tidlig barnsben av lærte meg språket og verdien av det å ha en polsk bakgrunn. Uten deres hjelp hadde jeg hverken kunnet stått foran dere og snakket vårt felles morsmål, eller ha nådd så langt som jeg har klart innenfor fektingen.

Mer om vinnerne
Malgorzata Jaworska – pianist som flyttet til Norge i 1984. I sin mangeårige karriere har Jaworska popularisert musikken til Thomas D.A. Tellefsen (elev til den verdenskjente polske komponisten Frederyk Chopin), og spilt inn fire plater av hans musikk. Hun har blant annet også opptrådt for den norske kongefamilien.

Bartosz Piasecki – første nordmann til å vinne en olympisk medalje i fekting.

Miroslaw “Carlos” Kaczmarczyk – kulturpersonlighet samt medarrangør av en rekke polsk-norske musikkprosjekter.