– Se her, vi skrev jo den for hånd i svart-hvitt. Og annonsene var jo så enkle, sier 59-åringen mimrende til utrop.no.
Alt i bladet har et formål. Også navnet.
– Speil som kulturmagasin skal gjenspeile det kulturelle mangfoldet i det norske samfunnet, forklarer Shukla.
Kong Olav og Gandhi
Han viser frem to eksemplarer. Et fra 1988 med bilde av daværende Kong Olav og Mahatma Gandhi på omslaget, og det siste, med kvinnelandslaget i langrenn og feiringen av 100-årsjubiléet for kvinnenes stemmerett i fokus. 25 år er gått mellom disse to bladene, og Shukla er sålangt fornøyd med hva man har fått til.
– Gjennom alle disse årene har vi prøvd å nå frem til alle, indere som nordmenn, som andre nasjonaliteter. Vi har skapt oss et navn i det indiske miljøet i Norge, blant studenter, forfattere og lærere i India som vil bli kjent med Norge, og i det offentlige.
Frivillig innsats
Speil får støtte nok fra Kulturrådet til at man kan drive et blad som kommer ut seks ganger i året. Bladet er det eneste på hindi i nordisk sammenheng som kommer regelmessig ut.
Redaktør Suresh Chandra Shukla har utdanning fra Journalisthøgskolen, i tillegg til å ha skrevet en doktoravhandling om litteratur og oversatt Ibsen og Hamsun til hindi.
– Vi pleier å ha seks faste frivillige skribenter her, to i India, og en ungdomsredaksjon. Alle jobber frivillig, noe som jeg setter stor pris på. Ofte har det vært ressursmangel, men Speil har heldigvis bestått.
Integreringspolitikk, sport eller poesi. Speil står for et temamangfold folk flest kan kjenne seg i.
– Jeg tror grunnen til at vi har klart å holde oss såpass lenge med så begrenset økonomi er at alle finner noe av interesse, enten det er nyheter eller cricket. I Speil har mange nye og flerkulturelle skribenter debutert.
Kulturen viktigst
Om det likevel er et tema som opptar mest så er det kultursidene, som det er flusst av i bladet.
– Speil skal presentere forskjellige kulturuttrykk, og fungere som et møtested. Samarbeidet mellom hindi- og norskspråklige skribenter er derfor svært viktig. Og siden vi har et pluralisitisk grunnsyn så skal Speil også fremstå som religiøst og politisk uavhengige.
– Kan dette nøytralitetshensynet være til hinder av og til?
– Hvis det er en stor og viktig religiøs høytid så kan vi ta mere hensyn. Normalt sett fokuserer våre skribenter mer på indiske og norske merkedager, enn på rene religiøse feiringer.
Bevaringsprosjekt
Speil, ifølge Shukla, har også en mer dyptgående funksjon.
– Vi gjør også dette for å bevare språket, og for å videreføre kunnskapene og språk og kultur til neste generasjon. Vi har artikkeloversettelselser fra norsk til hindi, og viceversa. For oss er den oppvoksende slekten svært viktig, og derfor har bladet i flere år satset på egne ungdomsskribenter.
Hvordan ser du veien videre?
– Jeg håper at vi kan fortsette med samme lidenskap som alltid, og at stadig flere av våre unge bidrar. Jeg ser på de som svært viktige, nettopp fordi de er fremtidens kulturambassadører og brobyggere. Å få frem flere skribenter med to identiteter er og blir hovedmålsetningen, også i de kommende årene, avrunder han.