Kontroversiell undersøkende journalist til Norge

 
Foto: Skjermdump/YouTube
Miroslava Chakarova ga seg ut for å være prostituert for å avdekke menneskehandel. Nå kommer hun til Norge for å vise sin dokumentarfilm The Price of Sex.

I dokumentaren følger Chakarova (bildet) menneskehandelen fra Øst-Europa til Sør-Europa, Tyrkia og Midtøsten og trenger lenger inn i denne organiserte og svært brutale kriminelle handelen med mennesker enn noen har gjort tidligere, skriver Oslo Dokumentarkino i en pressemelding.

Chakarova er opprinnelig fra Bulgaria og nå bosatt i USA. Hun reiste tilbake til sin barndomsby i Bulgaria og oppdaget at en stor del av menneskene der hadde forlatt landsbyen. Hun ble også klar over at mange unge jenter ble lurt av menneskehandlere med løfter om normale jobber i Vest-Europa og så tvunget ut i prostitusjon der bakmennene tar så å si alle pengene. Hun begynte å undersøke nærmere, og resultat ble til slutt den provoserende, informative og sjokkerende dokumentaren.

EU har satt i gang støttetiltak for å hindre at unge jenter, særlig i Øst-Europa blir rekruttert og for å hjelpe dem til å unnslippe men pengene går ofte til å opprettholde status quo og gjør lite for å endre forholdene. 

Filmen stiller viktige spørsmål både om den slavehandelen som foregår i Europa i dag og arbeidet som gjøres for å hindre dette, men også om journalistisk etikk. Chakarovas metoder i møte med mennesker i vanskelige situasjoner er kontroversielle. Hvor nært kan man skildre mennesker når de er på sitt aller svakeste?