Forsmak til glede

 
Foto: Claudio Castello
I kveld spiller rumenske Taraf de Haidouks på Riksscenen. I går holdt de en liten musikalsk forrett sammen med haugesundværingen Solfrid Molland.

Mollands Katedral for tapte drømmer, utgitt i 2011, var et unikt møte mellom norske og rumenske musikere, og når legendariske Taraf de Haïdouks i år kommer til Oslo World Music Festival, bød anledningen seg i går til å samle kjernen i prosjektet til et unikt radiomøte for publikum og radiolyttere. 

I går fikk Utrop bevitne et sjeldent og særegent møte mellom romfolkets musikk-kunst og norsk språkdrakt. Gratiskonserten, avholdt på Kulturhuset, og i regi NRK P2s Jungeltelegrafen vitnet om hvordan kunsten kan trosse kulturelle og språklige forskjeller.

Solfrid Mollands egne komposisjoner og sigøynermelodier, som utgjør hele platen, blir til personlig betraktninger av romfolket, og deres situasjon på et tidspunkt hvor man mildt sagt sliter med et “imageproblem”.

Foto : Claudio Castello

– Så, dans, dans i din røde, dans i din røde kjole. Dans for fred og mot urett, var tonen i en av hennes låter under den halvannen time lange seansen.

Når hun og Taraf imidlertid slo over til Djelem, Djelem, låten som regnes som romfolkets uofisielle nasjonalsang, var det nostalgiske fort glemt, og alle de fremmøtte på Kulturhuset kunne slå over til grenseløs livsglede.

Kjendismagneter
Taraf de Haidouks, som har holdt på i 24 år, er et av de store trekkplastrene i årets Oslo World Music. Ensemblet består av opptil 30 mannlige musikere, har sin opprinnelse i landsbyen Clejani, og har sålagt gitt ut sju albumer.

Filmelskere vil kjenne igjen Taraf de Haidouks fra den franske filmen Latcho Drom av Tony Gatlif og Sally Potters The Man Who Cried (2001). Tre år tidligere inviterte superstjernen Johnny Depp ensemblet til å spille under sitt siste bryllup med modellen og sangerinnen Vanessa Paradis.

I kveld er det altså Riksscenen det gjelder, og bandet ser frem til å spille for et norsk publikum.

– Vi gleder oss, og håper folk vil forstå musikken vår, uttalte talsperson Ionut Guluna etter gårskveldens forkonsert.