Gir ut bøker om 22. juli og Breiviks mor

Marit Christensen sier på lanseringen av "Moren" at hun følte det var hennes samfunnsoppdrag å skrive boken.
Foto: Aschehoug
Både Åsne Seierstad og Marit Christensen (bildet) kommer med bok der de har intervjuet Breiviks mor, Wenche Behring Breivik. Christensens bok utkommer i dag, etter å ha blitt fremskyndet fra 15. november. 
0Shares

Under lanseringen av boken i dag hevdet Christensen at Wenche Behring Breivik ville at hun skulle skrive ferdig boken. Dette har det vært strid om mellom familien Breiviks advokater og Christensen tidligere. Boken har fått den korte tittelen “Moren”.

Christensen hevder at Breiviks mor tok kontakt med henne på nytt etter at de hadde hatt det Christensen kaller en «pause» i arbeidet med bokprosjektet. Det ble da skrevet en skriftlig avtale mellom de to, ifølge forlaget. Det er denne avtalen Aschehoug har forholdt seg til. Christensens samarbeid med Breivik og bruddet i dette samarbeidet er omtalt i boken. 

Breivik ønsket å avslutte samarbeidet
Wenche Behring Breivik skal ha ønsket å stoppet boken til Christensen. Hun sa opp intensjonsavtalen som
 ble skrevet med Aschehoug, og ifølge morens advokat Ragnhild Torgersen betalte Breivik også tilbake et forskuddshonorar på 200.000 kroner.

– Hva som er gjort i de to ukene før hun døde vet jeg ikke. Jeg ble utelatt. Ville de hatt en avtale med meg, kunne de tatt meg med. Det står i Vær varsom-plakaten at journalister ikke skal la seg påvirke eller presse. Det er det jeg arbeider etter, jeg er jo ikke født i går, sier Christensen til VG.

Seierstad vil belyse morens historie
– Det var viktig å høre Wenche Behring Breiviks historie om sønnens barndom, oppvekst og ikke minst tiden etter at han flyttet hjem. Jeg ba om et intervju gjennom hennes advokat Ragnhild Torgersen, og det lot seg ordne. I intervjuet fikk jeg høre Wenche Behring Breiviks versjon av saken.

 
Foto : Cappelen Damm
Først og fremst ønsket hun å snakke om sønnens barndom, men hun kom også inn på terroraksjonen, sier Seierstad til VG.

Åsne Seierstads bok “En av oss. En fortelling om Norge” er varslet utgitt 11. november.