Nykronet souldronning varmet novemberkalde sjeler

Iyeoka med band fikk Parkteateret til å koke lørdag kveld.
Foto: Torunn Grymer
Poeten og artisten Iyeoka Okoawo fikk publikum på Parkteateret til å synge og danse lørdagskvelden.
0Shares

Iyeoka Okoawo er en amerikansk-nigeriansk prisvinnende slam-poet, aktivist og artist. Navnet hennes betyr “jeg vil bli respektert”. Hennes musikk inneholder elementer fra mange sjangere. Man finner soul, R&B, rock, hip hop og jazz på hennes repertoar.

Hun har spilt sammen med bandet The Rock by Funk Tribes populære låter som “Hum the bassline”, “This time around” og “The Yellow Brick Road Song” i HBO-serien “How To Make It In America”, som går på norsk fjernsyn i disse dager. Iyeoka var nominert i det tidende årlige “Independent Music Awards” for låta “This Time Around” i R&B-kategorien. Nå har hennes poesi gitt henne nasjonal oppmerksomhet i USA ved opptredener på blant annet Kennedy-senteret og Russell Simmons’ Def Poetry Jam på tv-kanalen HBO.

Holder koken hele veien
Den nye souldivaen er intens, tilstede, varm og leken hele veien. Hun får publikum til å kose seg, danse og synge. Hun snakker med publikum om kjærlighet, om å komme dit man vil i livet. Om å tørre å ta valg. Publikum svarer med rop og applaus. Hun varierer mellom groovie låter, ballader, hip-hop og raskere soul-låter som drar publikum med som på en karusell. 

Foto : Torunn Grymer

Når hun spiller slageren “Say Yes”, synger så å si hele Parkteateret. Artisten sier hun ikke kan tro at hun er i Oslo, og at mottakelsen har vært fantastisk. Tidligere på dagen har snakket med moren, som er stolt av henne. Hun ber alle smile pent så hun får tatt et bilde hun kan vise fram når hun kommer hjem. Og hun lover å komme tilbake i 2014. 

Artist med bredt repertoar
Da artisten begynte å gi ut musikk på midten av 2000-tallet, i form av albumet “Black & Blues”, proklamerte hun først og fremst dystre og intense dikt som satte stemninger styrket av backingbandet The Rock by Funk Tribes sparsommelige jazzarrangementer. Siden den gang har det musikalske spekteret hennes vokst seg bredere, og på den siste platen hennes ,” Say Yes”, snuser hun like mye på jazz som soul og hip-hop. Ikke minst synger hun i langt større grad. Alt dette kan enkelt forklare suksessen med albumet, men kanskje særlig hennes Sade-lydende singel «Simply Falling», som har hele 15 millioner visninger på YouTube. 

Sjansen er imidlertid stor for at de aller fleste tilhengerne av hennes sosialt bevisste soul foreløpig befinner seg på det nordamerikanske kontinentet. Men etter å ha spilt på store, amerikanske festivaler som Bonnaroo, vunnet flere poesipriser, og varmet opp for både Femi Kuti og Zap Mama, er det på tide at Europa også får øynene opp for Iyeoka.

Se hennes “Simply falling” her:

Album:
Black & Blues (2004)
Hum the Bass Line (2007)
Say Yes (2010)
Live @ KTUH Honolulu