Tegneseriesuperhelt og muslim

Kamala Khans familie
Foto : Ms. Marvel designs by Adrian Alphona Ms. Marvel designs by Adrian Alphona From Gallery: Images From All-New Marvel NOW! Q&A: Ms. Marvel Next Image Ms. Marvel designs by Adrian Alphona/Marvel
Møt Marvel Comics nye superhelt, Kamala Khan. Hun er tenåring, muslim og bor i New Jersey. 

16-åringen oppdager at hun har superkrefter som gjør at hun kan forandre figur og forlenge armer og ben. I februar 2014 blir hun den aller første superhelten som er både muslim og kvinne og får sitt eget blad. 

Dras mellom ulike kulturer
Den nye Ms. Marvel er en high school-elev fra Jersey by som sliter med å forene det å være en amerikansk tenåring med skikkene til sin konservative muslimske familie, med opphav i Paktistan. Denne superheltinnen har derfor en slags “dobbel identitet” alt før hun tar på superhelt-kostymet sitt. Som mange barn av innvandrere føler hun seg dratt mellom to kulturer: familien hun elsker men som gjør henne gal, og de fra miljøet rundt som ikke helt forstår hvordan hun har det hjemme.

Dette gjør Kamala både sterk og sårbar på en gang. Skaperen av superheltinnen, G. Willow Wilson skriver om henne at dette gjør

Kamala Khan iført superkostymet.
Foto : Ms. Marvel designs by Adrian Alphona Ms. Marvel designs by Adrian Alphona From Gallery: Images From All-New Marvel NOW! Q&A: Ms. Marvel Next Image Ms. Marvel designs by Adrian Alphona/Marvel
at hun ikke bare må fikse to kulturer eller forsvare de gode mot de onde, det gjør også at hun ofte må bruke mye tid på å beskytte gode folk mot hverandre. Dette er emosjonelt slitsomt og gir denne historien en litt annerledes vri.

Hun må ikke bare fikse to kulturer eller forsvare de gode mot de onde, hun må ofte også bruke mye tid på å beskytte gode folk mot hverandre.

Marvel kjent for mangfold
Den forrige Ms. Marvel var blond og hadde blå øyne så Marvel Comics håper introduksjonen av Kamala, som har en helt annen bakgrunn, vil nå et bredere publikum.

Det er fortsatt manko på mangfoldighet i media, også i tegneserieverden, men det er ikke uventet at det er Marvel Comics som er først ute med en muslimsk superheltinne. De er kjent for å konfrontere sensitive temaer som religion og seksuell legning.

Marvel Comics redaktør Sana Amanat, som også er muslim, skal samarbeide med Wilson om å videreutvikle historien om Kamala. Amanat sier til Guardian Express at de vil vise Kamalas kamp med hennes tro, men at det ikke er hovedfokus. Det er viktig for dem å ikke fremstå som predikanter for noen religion. Det skal først å fremst handle om hennes forhold til familien, og hennes utfordringer som Ms. Marvel. 

Tidligere muslimske superhelter
Da DC Comics forrige høst relanserte “Grønne lanterne” var Simon Baz, en arbisk-amerikans muslim med. Karakteren speiler forfatter Geoff Johns libanesiske opphav og hans oppvekst i Detroit i USA. Det har også vært noen andre som “Dust”, en ung, afghansk kvinne som kan omforme sand og støv og som har vært en del av X-men-universet. DC Comics introduserte i 2010 Nightrunner, en ung helt fra Algerie, som bor i Paris.