Et uventet kulturmøte

Skjønn harmoni: Coleridge Duncan (t.v) er vest-inder fra London. Her sammen med den albanske kaba-sangeren Hysni Zela.
Foto: Claudio Castello
Britisk-asiatisk-jamicansk fusion, representert ved verdensmusikkgigantene Transglobal Underground, fikk selskap av albanske Fanfara Tirana på John Dee en kjølig høstnatt. Et uventet sammentreff gjorde høstkvelden flere grader varmere.

– Vinen er drukket. Jentene har på seg sine vakreste gevanter og ørnen er klar til å ta av.

Slik lød det under lydprøven på John Dee denne høstlørdag, signert rapperen Coleridge Duncan. Ute er det kjølig, men det ser ikke ut til å påvirke hverken afro-kariberen eller hans medsammensvorne i Transglobal Underground.

For senere den kvelden skulle stemningen ta av. Innenfor John Dees fire vegger ble det godt og varmt. Coleridges rap, avløst av indisk-britiske Sheema Mukherjees sitarspill og albanske Fanfara Tiranas trompeter sørget for dansbarhet av høyeste kaliber.

Tok av på sitar: Sheema Mukherjee.
Foto : Claudio Castello

– Are you ready?!..I say are you guys ready?!! brøler Coleridge.

Eksperiment som ble vellykket: fremmøtte på John Dee stortrivdes til de grensesprengende og høyst dansbare tonene.
Foto : Claudio Castello

Han er for den anledningen på scenen ikledd de albanske fargene, før han jammer sammen med den albanske folkesangeren Hysni Zela, mannen som i årevis har samarbeidet med Fanfara.

Uvant og nyskapende
Et grensespregende kulturmøte har gitt seg utslag i samarbeid og platen Kabatronics. I kontakt med verdensmusikkprodusenten Tom Tiddler har de to bandene blitt kjent med hverandre, øvd og vært på turné. I flere uker har Fanfara og Transglobal vært på Europaturné.

– Vi vil jo helt klart lære av hverandre, sier sitaristen Mukherjees.

Hun har selv asiatisk bakgrunn, siden hennes foreldre kom til London fra India på 50-tallet. Mukherjee forteller også om en rivende utvikling på verdensmusikkscenen i verdensmetropolen.

– London blir mer og mer internasjonal, og hjem til stadig nye folkegrupper. Så det er naturlig at man tar meg seg musikken fra hjemlandet og gjør byen til et enda mer kulturelt rikere sted å boltre seg i.

UNESCO-beskyttelse
Fanfara Tirana meets Transglobal Underground handler samtidig ikke bare om mangfold og grensesprengende nybrottsarbeid, men også om kulturbevaring.

– Hysni er et ess innenfor sin sjanger, kjent som polyfonisk sang, kaba, en musikkstil som faktisk er beskyttet av UNESCOs erklæring om verdensarv. Vi tenkte å ta dette inn i det 21. århundret, til et elektronisk og moderne format, som samtidig også bevarer den opprinnelige formen. Og derfor har vi valgt å kalle prosjektet for «Kabatronics», forteller Fanfaras manager Olsi Suljemani under bandpresentasjonen.

FAKTA: 

Fanfara Tirana er et albansk brassband som spiller tradisjonell blåsemusikk fra Balkan. Orkesteret ble grunnlagt i 2002 av tidligere medlemmer av den albanske hæren. Fanfaras spesialitet er bryllupssanger og folkesanger fra kaba-tradisjonen, med røtter i Sør Albania. Bandet blander også stilarter fra hele Balkan-regionen og låner elementer fra verdenssjangre som reggae og jazz. I de siste ti årene har Fanfara opptrådt på de største europeiske festivalene som WOMAD, Roskilde og Sziget.

Transglobal Underground er et multietnisk musikk-kollektiv fra Storbritannia. Sent på 90-tallet ble gruppen kjent som en av de første som blandet musikk og krysset både etniske og sjangerrelaterte barriérer. Kollektivet regnes som banebrytende innenfor verdensmusikkscenen, og har samarbeidet med nepalesiske, arabiske, sentral-asiatiske og sør-afrikanske musikere.