Fokus på språklig mangfold

 
Foto: mtholyoke.edu
I dag er den internasjonale Morsmålsdagen. UNESCO oppfordrer å fremme språklig og kulturelt mangfold. 

Morsmålsdagen ble erklært av UNESCO i 1999 og har blitt markert hvert år over hele verden. I Norge er 180 ulike arrangementer påmeldt til feiringen, skriver journalen.hioa.no.

I år har FNs organisasjon for utdanning, vitenskap og kultur (UNESCO) oppfordret bruk av bøker og lærebøker på lokale språk for å støtte utdanning i morsmål, som fremme flerspråklig og flerkulturell mangfoldet, og fungerer som fundament for alle sosiale, økonomiske og kulturelle liv, ifølge un.org.

Dagens feiring
Fire organisasjoner står bak prosjektet i Norge: Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO), Det flerspråklige bibliotek (DFB), Leser søker bok (LSB) og MultiLing Senter for flerspråklighet.

– Vi har store forventninger, sier Eva Rekve, arrangør for feiringen av Morsmålsdagen på Litteraturhuset i Oslo.

Hun forteller at det vil være høytlesninger, debatter, foredrag og forestillinger rundt i hele landet. På Litteraturhuset arrangeres det foredrag, kunstneriske innslag og panelsamtaler om morsmål.

– Vi skal sette fokus på mangfold i språk og identitet, sier Rekve.

En av gjestene til Litteraturhuset er den dansk-palestinske dikteren Yahya Hassan. Hassan vant Politikens Litteraturpris i januar for sin diktsamling “Yahya Hassan”.