Hyller tolv helter

Regissør Cliff Moustache tror at stykket vil gjøre folk nysgjerrig på å finne ut mer om disse karakterene. Han sier at noen er mer kjent enn andre, og at det er viktig å ikke glemme de som kom før de moderne heltene
Foto: Koubang M Enyam
Nordic Black Theatre setter opp forestillingen Tribute to the Heroes, hvor tolv store navn skal hylles. På listen finner vi blant annet Sør-Afrikas eks-president Nelson Mandela og fredsprisvinner Aung San Suu Kyi. I dag og i morgen er siste sjanse til å få med seg stykket. 
0Shares
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

– Det var vanskelig å velge ut 12 helter fordi det finnes mange i verden, forteller regissør Cliff Moustache. Jeg begynte med 30 navn, så jeg tok bind for øynene og endte opp med disse tolv.

Forestillingen tar for seg livene til tolv mennesker som har gjort en forskjell i verden. Madiba Nelson Mandela, Rosa Parks, Paul Robeson, Harriet Tubman, Mahatma Gandhi, Che Guevera, Martin Luther King, Malcolm X, Desmond Tutu, Aung San Suu Kyi, Dag Hammarskjøld og Malala Yousafzai er skikkelsene vi får oppleve i den timeslange forestillingen på den norske operaen.
 
Noen er mer kjent enn andre
De personene som blir fremstilt i teaterstykket, er mennesker som gjennom sitt arbeid har kjempet for menneskerettigheter og jobbet for frihet og likhet. Det er personer som har forandret skjebnen til et folk, og personer som det står skrevet om i historiebøkene. Regissøren sier at det er en logisk kobling mellom noen av karakterene i stykket. 

– En kvinne som Harriet Tubman og en mann som Paul Robson kan man trekke linjer mellom. Hadde det ikke vært for at Harriet Tubman rømte fra slaveriet som 13-åring, hadde vi ikke hatt de andre heltene, fordi det var en inspirasjon å vite at folk før deg har ofret sine liv for friheten. 

Nordic Black Theater setter opp forestillingen Tribute to the Heroes hvor de tar for seg 12 personer fra ulike deler av verden som har kjempet for ulike rettigheter i samfunnet.
Foto : Koubang M Enyam

Regissøren forteller at han valgte ut personer fra forskjellige kanter av verden som har satt preg på historien, enten det er borgerrettighetsforkjempere i USA, eller rettigheter for jenter i Pakistan. 

Skueespiller Evelyn Rasmussen Osazuwa bruker både stemme og bevegelse når hun skal fremføre tekster av berømte helter. Her øver hun inn en scene.
Foto : Koubang M Enyam

Likevel sier han at det ikke er sikkert at alle er like kjente som andre. 

– Kan man ikke sin historie, spesielt når det gjelder de undertrykte i den moderne verden i dag, så er det én ting, men jeg tror at man vil innse at det finnes helter man har glemt om, som Harriet Tubman og Dag Hammerskjøld. 

Jason Nemor Harden bidrar med både saksofon og skuespill i stykket om heltene.
Foto : Koubang M Enyam

Bob Marley og symfoniorkester
Koreograf Bright Wamwanduka sier at de har en blanding av moderne og klassisk musikk i stykket, og at det er med på å gi publikum en ny musikalsk opplevelse.

– Min tanke var å blande Bob Marleys musikk og den klassiske musikken for å lage afro-moderne koreografi. 

Musikken blir spilt av et band som er satt sammen av trommer, bass, gitar, kontrabass, horn, piano. Sammen med strykekvartetten skal Bob Marleys musikk få en ny klang. 

De har arbeidet med stykket en knapp måned, og de har brukt tiden effektivt.

– Vi har brukt noen uker på stykket, og vi prøver å jobbe raskt, fordi vi har ikke mye tid på oss. Nå er det det tekniske som gjenstår, og ting på settes på plass. 

Ikke skuespill, men formidling
Gjennom tekster, sang og dans skal skuespillerne formidle disse karakterenes tanker, og musiker Jason Nemor Harden tror at stykket vil bli godt mottatt. 

– Jeg tror at folk vil verdsette stykket fordi mange steder i verden blir representert. Asia, Afrika, Sør-Amerika og Karibien, Statene og norden, så jeg tror at folk vil sette pris på at noen fra Skandinavia som er regnet å være en av verdens helter, sier Harden. 

Danser og skuespiller Evelyn Rasmussen Osazuwa tror at det handler om å få frem karakterenes budskap enn å spille noen av karakterene. 

– Det handler mer om å finne deres energi, hva de prøvde å få frem, og uttrykke det gjennom musikk og bevegelse og noe tekst. 

 

FAKTA: 
Spilles på Den norske opera og ballett fra 20.2-22.2 (fire forestillinger) 

Med:
Samantha Lawson /// Maria Karlsen /// Alexander Aarø
Evelyn Rasmussen Osazuwa /// Jason Nemor Harden
Nick Hatch /// Dag Pierre /// Ombeline Chardes
Ida Sundell /// Anna Ivanova /// Tove Erikstad
Julius Lind /// Trevor Edwards /// Clifton Harrydass

Regi: Cliff A. Moustache
Regi Assistent: Paulucci A. Bakke
Koreograf: Bright Wamwanduka
Scenografi,Kostyme design & portrett design: Monica Luni
Kostymer: Marte Maritdatter
Projeksjonsdesign: Klaus Kottman
3D animasjon: Knut A. Eriksen, Herman Eytorsson & Susanne Opsvik
Lysdesign: Nils Haagenrud
Musikk arr.: Ombeline Chardes, Dag Pierre, Nick Hatch, Clifton Harrydass
Lyd: Daniel Glaister
Scene: Paulucci A. Bakke & Kai Fjell
PR: Dominic Wilson
Produsent: Jarl Solberg