Norsk-serber tok EM-gull

Fornøyde herrer: Milos Joksimovic (t.v) og Kim Young har sørget for norsk medaljesanking under årets EM i Wushu i Bucuresti. Lagleder Gibson hadde også selv et aldri så lite mini-comeback, hvor han tok bronse i Taiji-delen av konkurransen.
Foto: Oslo Wushu Club
Milos Joksimovic fra Oslo Wushu Team ble søndag kveld historisk da han som første nordmann tok EM-gull i Wushu.
0Shares

For første gang arrangeres det i år en egen del under Wushu EM for såkalte indre stilarter som Taiji (Tai Chi). Og det var i klassen junior herrer Taiji håndform Milos tok gullet foran to utøvere fra Wushu-stormakten Russland, melder kampsport.no.

Årets EM arrangeres i Bucuresti og det er 1000 deltakere fra 32 nasjoner påmeldt. 300 av disse deltar i Taiji-delen, mens det er 700 deltakere i toppidrettsdelen.

Milos vant klassen med 8.05 poeng av 10 mulige, foran russeren Andrej Sjmelev på andreplass, som fikk 7.98 poeng, og landsmannen Vladislav Sopov på tredje med 7.80 poeng. Poeng gis ut fra stil, innlevelse, teknisk fremførelse og vanskelighetsgrad.

Trener og lagleder Kim Gibson i Norges Kampsportforbund er også svært fornøyd.

– Milos har hatt en veldig bra oppkjøring til EM og daglig trent beinhardt med klubbtrener Yan Fei som er klubbtrener i Oslo Wushuklubb.

Trent på Olympiatoppen
Yan Fei er tidligere profesjonell wushu-utøver fra Kina og Kim Gibson har vunnet medaljer en rekke internasjonale konkurranser. Teamet har trent på Olympiatoppen tre dager i uken over lang tid som er ledd i oppkjøringen.

– At dette nå gir resultater er vi selvfølgelig utrolig godt fornøyd med. Å stå på premieseremonien og for første gang i historien høre den norske nasjonalsangen i et internasjonalt Wushu-stevne og at på til se det norske flagget vaie over to blad russiske flagg var bare helt fantastisk, sier Gibson videre.

Nå står de store utfordringene for tur for Milos som skal delta i de tøffeste juniorklassene i det ordinære Wushu EM, nemlig Changquan (nordlig håndform) og Daoshu (sabel).

– Nå er fokus der og vi skal virkelig lade om og være klar til å ta fatt på disse utfordringene senere denne uken. Men vi har fått en fantastisk start på oppholdet her nede og gleder oss til nye og større utfordringer.

Bakgrunn
Wushu er samlebetegnelsen for all kinesisk kampsport, bedre kjente begreper som gongfu (kung fu), taiji (tai chi) og shaolin ligger innunder Wushu-paraplyen. Internasjonalt har interessen for kinesisk kampsport eksplodert de siste årene i takt med kinesiske kampsportfilmer med Jet Li og Jackie Chan i spissen, samt barnefilmer som Kung Fu Panda og Karate Kid. Siden International Wushu Federation (IWuF) ble stiftet i 1991 har de opplevd en eksplosiv vekst i medlemsmasse og har nå nesten 150 medlemsland i alle verdens kontinenter. IWuF er et IOC-godkjent forbund og er på listen over idretter som kan komme på det olympiske programmet.

Wushu deles nå inn i to avdelinger i IWuF:

– Moderne konkurransegrener som ble standardisert av kinesiske myndigheter på 1950-tallet, det konkurreres i Taolu (mønster/oppvisning) og Sanda (kamp).

– Tradisjonelle grener som kan være opp mot flere tusen år gamle, de mest kjente tradisjonelle grenene er de fra Shaolin-tempelet og Wudang-fjellene.

Norges Kampsportforbund
Norges Kampsportforbund (NKF) er det niende største særforbundet under Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF). Forbundet er lokalisert på Ullevål stadion i Oslo. NKF organiserer over 20 kampidretter, hvorav karate, taekwondo, jujutsu, wushu og kendo er de fremste
konkurranseidrettene.