Fikk ti barn med svensk adelskvinne

Visste du om Peter den Stores “etiopiske” tjener?

 
Foto: Samtidsmaleri
Abram Petrovitsj Hannibal (1696-1781) ble fraktet til Russland som "gave". Han endte opp med å bli adelsmann og generalmajor, og oldebarnet hans, Aleksander Pusjkin, er en av russernes nasjonalskalder.

Gamle russiske kilder oppgir fødestedet hans som en by i Abessinia (Etiopia), mens nyere forskning viser at Hanibal antakelig var født i det som i dag er Kamerun.

Hannibals mangfoldige dramatiske eventyr startet som syvåring, etter å ha blitt bortført av tyrkere og tatt med til Konstantinopel. Der ble han slave for den ottomanske sultanen Ahmed III. Ett år senere ble han kjøpt av en utsending fra tsar Peter den store, og etter en lang reise fra Konstantinopel ankom følget Moskva i november 1704. 

Tsaren skjønte raskt at den unge pasjen var en oppvakt gutt. Foruten sitt morsmål kunne Hannibal tyrkisk, og hadde allerede lært seg en god del russisk. Lykken var i ferd med å snu. 

Hans sønn nummer tre, Osip, fikk en datter, Nadezhda, som ble mor til den store russiske dikteren Aleksander Pusjkin.

Gjorde militærkarriére
Tsaren gjorde ham til feltsekretær, og Hannibal fikk blant annet oppleve det berømte slaget i Poltava i 1709 under krigen mot svenskene. Et opphold ved det franske militærakademiet ble så etterfulgt av en retur til “hjemlandet”. Hannibal ble militæringeniør, og i en kort periode også geografilærer for tronarvingen Peter II. 

I de kommende årene fortsatte Hannibal militærkarrieren. Han ble kaptein i Livland (dagens Latvia), oberstløytnant og generalmajor i Tallinn i Estland. I 1755 ble Hanibal utnevnt til guvernør i provinsen Vyborg og i 1759 nådde han toppen av sin militære karriere da tsarina Elisabeth I dekorerte ham med Aleksander Nevskij-ordenen.

Hanibal var gift to ganger. Hans første kone het Evdokia Dioper og var datter av en gresk marineoffiser som tjenestegjorde i den russiske flåten. I 1736 giftet han seg på nytt med Christina Regina Siöberg, som selv kom fra en gammel svensk adelsslekt i Estland.

Sammen fikk paret ti barn. Alle sønnene hadde en militær løpebane, og den eldste sønnen, Ivan Abramovich Hanibal (1735-1801), ble admiral og grunnla byen Kherson ved Svartehavet i 1779. Sønn nummer tre, Osip, fikk en datter, Nadezhda, som ble mor til den store russiske dikteren Aleksander Pusjkin.

(kilder: wikipedia.org, genealogics.org)