Tok farvel med joikedronning

 
Foto: Kristin Aafløy Opdan
En fullsatt Elvebakken kirke på Alta tok i dag farvel med den norsk-samiske artisten Inga Juuso (lengst til venstre på bildet).

Kirken var fylt med blomster, og det ble mange vakre musikalske innslag. Blant annet tok artister som Mari Boine, Steinar Raknes, Patrick Shaw Iversen, Elin Kåven tok siste farvel med sin kollega Inga Juuso med joik, sang og musikk, melder NRK.

Hennes tidligere arbeidsgivere Troms fylkeskommune og Beaivváš Sámi nasjonalteater takket for Ingas innsats for den samiske kulturen og joiken.

Minnetalene under gudstjenesten fortalte om en forsiktig og varm person, som elsket å jobbe med barn. Sametingsrepresentant Silje Karine Muotka takket på vegne av det samiske samfunn for Ingas bidrag i det kulturelle.

Tydelig og markant
Juuso (født 1945 i Kautokeino) gikk bort lørdag 23. august etter lengre tids sykdom. Hun har i løpet av sin levetid vært en tydelig og markant representant for samisk kultur.

Inga Juuso har flere plateutgivelser bak seg og hun har samarbeidet med en rekke andre kjente artister. Hun er også hedret med en rekke priser, blant annet mottok hun sammen med gruppa «Bárut» Spellemannsprisen i 2011.

Utrop har også ved et par anledninger intervjuet den samiske kulturnestoren, blant annet i forbindelse med den flerkulturelle oppsetningen til teaterforestillingen Mitt hjem er mitt hjerte (2012).