Vil arrangere forsoningsmøte mellom russere og ukrainere

 
Foto: Skjermdump/YouTube
Nansen Fredssenter jobber nå aktiv for få til et dialogseminar mellom russere og ukrainere i Lillehammer før nyttår.

– Mange leter etter ikke-militære løsninger, sier Steinar Bryn (bildet), seniorrådgiver ved Nansen Fredssenter til NRK.

Sist fredag samlet han om lag 200 mennesker under et åpent møte i Kiev om konflikten i Ukraina. Bryn og fredssenteret arbeider nå for at et utvalg av russere og ukrainere skal komme til Norge og Lillehammer i desember til et dialogseminar om krisen i Øst-Ukraina.

– På møtet i Kiev kom folk fra blant annet Odessa, Luhansk og Moskva. Sistnevnte måtte vente ti timer ved grensen før de fikk slippe inn. Men selve møtet var svært oppløftende.

Foregår en demonisering
Fredssenteret har siden 1995 drevet med dialogarbeid og invitert fiender og venner på det krigsherjede Balkan til seminarer på Lillehammer. I dag er noen av de tidligere seminardeltakerne blitt statsråder i disse landene.

Bryn mener det nå foregår en demonisering mellom partene i den nåværende konflikten på Krim. Han mener konflikten trappes opp fordi partene har fiendebilder som de hele tiden ønsker å få bekreftet.

– Jeg er i etterkant blitt invitert til seks ulike møter i Ukraina, der de ønsker tilsvarende samlinger rundt dialog og forsoning. Jeg håper at dette kan bidra til ikke-voldelige løsninger, sier Bryn til NRK.