Lager verdens første turbanhjerte på Rådhusplassen

Turbandagen: Førstkommende lørdag arrangeres den årlige sikhtradisjonen på Rådhusplassen.
Foto: Martin Johansen
11 april inviteres hele Norge til å føle, lukte og prøve en turban, som de får ta med seg hjem, til odel og eie. Med flere tusen mennesker fra hele Norge, kledd i turban og samlet på ett sted, åpnes det opp for å lage verdens første hjerte fylt med turbankledde mennesker.
0Shares

– Slik symboliserer vi det turbanen står for: kjærlighet til alle, skriver Unge Sikher, arrangøren for dagens store flerreligiøse hendelse på Rådhusplassen, i en pressemelding.

– Vi former et hjerte på Rådhusplassen av mennesker med turbaner i alle
mulige farger, for så å ta bilde av dette fargerike hjertet. Turbanen symboliserer blant annet kjærlighet for alle. Gjennom dette hjertet ønsker vi å inspirere til mer kjærlighet og rom for annerledeshet i Norge. For første gang i Norge. Og så vidt vi vet også for første gang i verden.

Ufarliggjøring av annerledeshet
Organisasjonen arrangerer den norske turbandagen for sjette år på rad. I år er også et flere hundretalls frivillige med i arbeidet med alt fra å samle stoff til turbanene, til å servere mat.

Formålet er å få besøkende til å lære om sikhismen og til å bekjempe fordommer og negative stereotypier.

– Som sikh klipper man aldri håret og bærer alltid en turban på hodet. Vi har de siste årene sett en økt polarisering i den offentlige debatten, som har vært preget av en rekke fordommer. Det kan være utfordrende å skille seg ut, spesielt om det innebærer turban og skjegg. Med turbandagen ønsker vi å ufarliggjøre turbanen, skjegget og generell annerledeshet i Norge. Vi lanserer derfor turbanen som et symbol for solidaritet, likestilling og religionsfrihet – kjærlighet til alle.

Turbanene ut til folket
Framfor å invitere alle til tempelet på Alnabru, tar Unge Sikher med turbanene til Rådhusplassen og møter samfunnet på deres premisser.

– Vi ønsker å gjøre Norge til verdens beste land å være annerledes i – ved å minke folks fremmedfrykt. Vi tror på et rikere Norge, hvor annerledesheten kan blomstre. Turbandagen har blitt et internasjonalt fenomen: Vi ser at andre land lærer av oss. På tross av at det bor langt flere sikher andre steder i verden, blir modellen for den norske turbandag kopiert – nettopp fordi vi har klart å gjøre noe «skummelt» til noe positivt og samlende.