Lever musikk-drømmen

Musikkinteressert: Som liten ville Soran Lind ville heller høre på nyttårskonserten fra Wien enn å ake med de andre barna. Her er han avbildet i Lofoten, hvor moren kommer fra
Foto: Privat
Soran Lind (18) skaper overskrifter med sitt talent som klassisk saxofonist. Nå ligger verden for hans føtter. 
0Shares

– Fortell litt om deg selv
Jeg heter Soran Lind, er 18 år og har vokst opp på Øvre Sogn i Oslo. Jeg går siste året på videregående skole, samtidig som jeg følger Norges Musikkhøgsskoles talentutviklingsprogram “Unge musikere”. Der har jeg gått i fem år. Jeg har også over flere år hatt timer med saksofonprofessor Lars Mlekusch ved Konservatorium Wien. Min mor er fra Lofoten og min far er fra Iran. Min far kommer fra en veldig musikalsk familie hvor det spilles mye iransk folkemusikk. Musikaliteten har jeg sannsynlig arvet fra hans familie. Dessverre har jeg aldri fått treffe dem fordi min far ikke har kunnet reise tilbake til hjemlandet.

– Hva fikk deg til å ville lære å spille saxofon?
Jeg har vært interessert i klassisk musikk så lenge jeg kan huske. Det sies at jeg i fireårsalderen nektet å gå ut å ake med venner fordi jeg skulle høre nyttårskonserten fra Wien. Jeg konkurrerte mye da jeg var yngre og har flere førsteplasser fra blant annet Ungdommens musikkmesterskap. Jeg vant også Nordstrand Rotary sin musikkonkuranse i 2013.  

– Du har spilt en del i utlandet allerede? 
I 2011 fikk jeg Drømmestipendet og dermed litt penger. Pengene brukte jeg til å komme i kontakt med et større internasjonalt miljø. Jeg har hatt undervisning (master class) med de største klassiske saxofonistene, slik som Arno Bornkamp (Amsterdam), Lars Mlekusch (Wien) og Jean Yves Fourmeau (Paris). Jeg har i tillegg spilt på mange konserter i Østerrike og i Sveits. Jeg har til og med vært så heldig å fått spille med oboisten Christoph Hartmann fra Berliner Philharmoniker. Det var stort.

Jeg er stolt av å være på høyde med de aller beste unge musikerne i Norge på tross av at jeg selv har måttet skape min egen karriere.

– Du har vært solist med Det Norske Kammerorkester, en konsert som er spilt på BBC radio. Fortell om den musikalske reisen din.
I februar 2014 var jeg en av finalistene i NRKs solistkonkurranse Virtuos. Der spilte jeg med Kringkastingsorkesteret på direktesendt TV. Dette fikk jo fart på karrieren i Norge. Jeg var så heldig å få erstatte den berømte amerikanske saxofonisten John Edward Kelly på Risør Kammermusikkfest. Der spilte jeg Lars Erik Larssons saksofonkonsert med Det Norske Kammerorkester i en stappfull Risør kirke. Stykket er en 20 minutters neoklassisistisk konsert. Det er dette opptaket som nettopp ble kringkastet over hele Europa. Kanskje er dette høydepunktet hittil i min karriere. Det er ikke godt å si, for plutselig sist sommer fikk jeg en innbydelse fra selveste Arve Tellefsen om å spille på Oslo Kammermusikkfestival i august i fjor. Jeg spilte på to konserter. Det er trolig de to mest prestisjetunge kammermusikkfestivalene i Norge, og det er litt uvirkelig å se seg selv avbildet sammen med kjente musikere som Leif Ove Andsnes og Sofia Gubaidulina.

–  Det høres ut som karrieren virkelig har skutt fart. Hvordan ser fremtidsplanene ut?
Akkurat nå er det veldig hektisk med prøvespill til konservatoriene i inn- og utland, samtidig som det er avsluttende eksamen på videregående. Jeg vet ikke helt hvor jeg havner til høsten. Per i dag er jeg så heldig å ha plass hos den profilerte nederlandske saxofonisten Arno Bornkamp ved Konservatoriet i Amsterdam.