Aktuell i to filmer om flyktninger og innvandring

Familien til Amell Basic havnet først i Saltdal kommune i Nordland da de kom til Norge. Det første han kan huske, er at moren fryktet mørket, skriver Ida Michaelsen i en artikkel på detnorsketeatret.no. Slik var deres første opplevelse av mørketiden i Nord-Norge
Foto: Siren Høyland Sæter
Amell Basic er tidligere krigsflytning fra Bosnia Herzegovina. Han er aktuell i filmene Påfuglen og Festning Europa.

Amell Basic.
Foto : Siren Høyland Sæter
Basic som kom til Norge sammen med mor far og en lillesøster i en alder av sju år. Nå er han aktuell i to filmer som handler om flyktninger og innvandring. 

Barnemusikal
I høstens store barnemusikal spiller Basic ungen til en påfugl som reiser til et kaldt og fremmed land langt i nord i håp om at det kanskje er redningen. 

Festning Europa handler om livet til to familier; en som ferierer på en øy i Middelhavet og en som svømmer inn til samme øy i en overbelastet gummibåt. 

– Det skal mye til før man reiser fra hele livet sitt, sier Amell til Det norske teateret.

Brikkene falt på plass
Basic, som fikk anbefalt Romerike Folkehøgskole av en arbeidskamerat han ble kjent med på kaia i Fredrikstad der han tømte konteinere, sier at han ble inspirert av det:

– Der var det som om alle brikkene falt på plass. Jeg kunne gjøre noe nytt hver dag, jeg fikk lære masse – også om meg selv – og jeg satte meg som mål å bli skuespiller.